Annons

Kolossal ökning av bitcoin-bedrägerier

Foto: Luke MacGregor
Antalet polisanmälningar om bitcoin-bedrägerier har vuxit från ett femtiotal per år till över 1 500 i år, uppger SVT Nyheter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I över ett år har bland annat Facebook svämmat över av bluffannonser som uppmanar till investeringar i kryptovalutan bitcoin - ofta med en kändis som ofrivilligt dragplåster.

En av kändisarna som har utnyttjats av bedragarna är Leif GW Persson, som i augusti meddelade att han polisanmält annonserna. Andra kända namn som har utnyttjats är bland annat programledaren Filip Hammar, Spotify-grundaren Daniel Ek, författaren Camilla Läckberg och statsminister Stefan Löfven.

Nu meddelar att polisen att antalet anmälningar om investeringsbedrägerier i bitcoin skjuter i höjden. Från att polisen tidigare har mottagit ett 50-tal anmälningar per år kommer antalet i år att landa på över 1 500. Det skriver SVT Nyheter som bland annat har pratat med en person som har förlorat närmare 400 000 kronor på en bitcoin-bluff.

”Bedragare hittar alltid nya sätt att lyckas”, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

När offret väl har gjort en investering ringer telefonförsäljare upp och försöker få offret att investera mer pengar, skriver SVT Nyheter.

”Sedan ser man på en jättefin hemsida hur pengarna verkar växa. Men problemen kommer när du vill ta ut pengarna, då går det inte. Antingen rasar 'värdet' eller så får man inte kontakt med försäljaren och företaget”, säger Lotta Mauritzon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer