Annons

Kom till Sverige som flykting – nu hjälper hans get-app 300 nomader i Somalia

Mohamed Jimale kom till Sverige 2010 och grundade Ari.farm fyra år senare.
Mohamed Jimale kom till Sverige 2010 och grundade Ari.farm fyra år senare. Foto: Evelina Carborn
Hundratals användare har invester i getter och lamm i Somalia via Ari.farm. Syftet är avkastning – och att hjälpa landets nomader under torra perioder. ”Vi betalar ett rättvist pris”, säger Mohamed Jimale.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det somaliska marknadspriset för en get är i dag 75 dollar. En kamel går för 750 dollar.

Den som köper boskap via Ari.farm (NTL) kan både sysselsätta bönder i Somalia och efter några år räkna med en avkastning på 30 procent. Detta enligt Ari.farms egen uppskattning.

Vinsten uppstår när djuren eller deras avkomma säljs vidare – förutsatt att marknadspriset har stigit.

Vår typiska användare är en svensk man mellan 25 och 35

Hittills har Ari.farm köpt 1600 djur och sålt de vidare på sin plattform. Bolaget har hittills fler än 300 köpare i 24 olika länder, säger grundaren Mohamed Jimale.

”Vår typiska användare är en svensk man mellan 25 och 35 som jobbar inom techsektorn”, säger Mohamed Jimale.

Läs mer: Susanne Najafi: ”Det handlar om avkastning – inte välgörenhet” 

Under de senaste tolv månaderna har hans Ari.farm dragit in nära 1 miljon kronor, säger han. Under räkenskapsåret 2016 gjorde Ari.farm en knapp vinst.

”Nästa år ska vi ha fördubblat antalet djur som ägs via vår app”, säger Mohamed Jimale.

Han kom till Sverige som flykting 2010 och startade samma år nyhetssajten Somaliska.com. Sajten skulle senare få 50 000 läsare i veckan.

Efter att ha jobbat med FN:s flyktingorgan UNHCR bestämde sig Mohamed Jimale för att dra igång ett eget projekt igen. Förra året grundade han Ari.farm.

I dag har bolaget åtta personer i Somalia som två gånger i månaden åker för att träffa nomader och inventera deras boskap. De skickar sedan rapporter med bilder till Ari.farm, som sedan rekar intresset för djuren bland sina användare.

Nomaderna har svårt med efterfrågan under de torra perioderna

Ett djur köps till marknadspris men säljs på Ari.farm för omkring det dubbla. Mellanskillnaden täcker kostnaderna för Ari.farm, som också tar en provision på 10 procent när djuren säljs vidare.

Hittills har cirka 300 nomader sålt sina djur via plattformen.

Innan djuren säljs vidare kan de somaliska lantbrukarna som sköter dem livnära sig på att mjölka dem.

”Till en början var jag mest intresserad av att skapa jobb. Sen insåg jag att det skulle ha större påverkan om jag lyckades skapa en ny marknad för nomaderna som äger djuren vi köper. De har svårt med efterfrågan under de torra perioderna”, säger Mohamed Jimale.

Vad tycker nomaderna om skillnaden mellan deras pris och det ni tar betalt i Europa?

”Jag tror inte att de bryr sig. Vad vi betalar nomaderna är lokala marknadspriser. Vi betalar ett rättvist pris för deras djur när de behöver hjälp som mest.”

Läs mer: Tuva Palm: Nordnets nya robot ska sköta bolån 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer