Annons

Kommentar: ”En tidsfråga innan Kinnevik säljer Rocket”

Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Viktor Ström, reporter på Di Digital.
Kinneviks vd Lorenzo Grabau lämnar Rocket Internets styrelse. Att alliansen mellan familjen Stenbeck och bröderna Samwer är över blir därmed allt tydligare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet av förra året lämnade Kinneviks vd Lorenzo Grabau ordförandeposten i Rocket Internet. Bakgrunden var enligt flera källor en maktkamp i styrelsen kring börsnoteringen av portföljbolaget Hellofresh. Att såväl Lorenzo Grabau som Erik Mitteregger nu helt lämnar Rocket Internets styrelse är svårt att tolka på annat sätt än att Kinneviks relation till bröderna Samwer är över. 

Kinneviks allians med Rocket Internet inleddes efter att Cristina Stenbeck och Oliver Samwer träffats i London 2009. Kinnevik gjorde då sina första investeringar i Rocket Internet och Zalando, vilket blev startskottet för Kinneviks digitaliseringsresa. 

Läs mer: Exit Kinnevik – vd:n lämnar Rocket Internet

Från 2009 till 2015 har bröderna Samwer haft en central betydelse för Kinneviks förnyelse. Alliansen mellan Samwer och Stenbeck har också varit en viktig del i e-handelns snabba utrullning i vår del av världen. Men i dag är situationen annorlunda.

Duon har successivt halkat allt längre ifrån varandra. Kinneviks senaste investeringar har de gjort på egen hand utan någon inblandning från Rocket Internet eller bröderna Samwer.

Dagens Rocket Internet är inte heller alls vad det var för 5–6 år sedan. Rocket Internets tre största innehav är i dag alla företag som fokuserar på mat: Foodpanda, Hellofresh och Delivery Hero. Att satsa på Rocket Internet är därmed en satsning på den europeiska matmarknaden och det är inte ett av Kinneviks fokusområden. 

Kinnevik äger fortfarande 13 procent av aktierna i Rocket internet till ett värde om drygt 4 miljarder kronor. Att samtliga Kinneviks representanter lämnar Rocket Internets styrelse innebär sannolikt att det bara är en tidsfråga innan Kinnevik säljer sina aktier i Rocket Internet. Det innebär i sin tur att internetalliansen mellan Stenbeck och Samwer definitivt är över. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer