Hoppa till innehållet

Kommentar: Film- och tv-branschen borde skämmas

Bredbandsbolaget frias från film- och tv-branschens krav om att blockera piratsajten The Pirate Bay. Det är bra. En fällande dom hade kunnat få helt orimliga konsekvenser.

Daniel Goldberg, Di Digital
Daniel Goldberg, Di DigitalFoto: Joey Abrait

“Ett allvarligt underbetyg för svenskt rättsväsende”, skrev film- och tv-branschen i en kommentar till fredagens tingsrättsdom, där Bredbandsbolaget friades från kraven om att blockera fildelningssajten The Pirate Bay. I själva verket är det motsatta sant.

Ytterst kretsade nämligen den nu avslutade rättegången kring en betydligt större fråga: Ska en nätoperatör hållas medansvarig för brott som begås i dess egna nät?

Ja, menade den lösa koalition av film-, musik- och tv-bolag som stod bakom stämningsansökan, bland dem Warner Music, Nordisk Film och Svensk Filmindustri. Genom att inte aktivt blockera piratsajter som The Pirate Bay möjliggör teleoperatörerna upphovsrättsbrott för enorma summor pengar.

Nej, menade Bredbandsbolaget, som var föremål för stämningen.

Tingsrätten gick helt på försvarets linje. Det borde egentligen ha vara självklart redan från början. Principen om nätneutralitet – att operatörer varken har ansvar för eller något att göra med trafiken som rör sig i deras nät – är helt central för idén om ett fritt och öppet internet.

Logiskt vore annars att hålla Trafikverket medskyldigt till fortkörning. Eller elbolagen för brott där elektronik är inblandad.

Bredbandsbolagets företrädare har även varnat för ändamålsglidning. En fällande dom skulle öppna dörrarna för allehanda lobbygrupper att kräva blockering av sajter som anses orsaka skada.

 

Fredagens besked är goda nyheter för alla de som värnar ett fritt och öppet internet. Det gäller såväl fildelare som bolagen i den snabbväxande digitala ekonomin.

 

Visst är det viktigt att värna upphovsrättshavarnas rätt att få betalt för sitt arbete. Men den striden ska utkämpas – som den redan gör – med skadeståndskrav och rättsprocesser mot enskilda individer och företag. Eller ännu hellre: med enklare, bättre och mer moderna tjänster som gör piratkopieringen överflödig. Hälften av svenskarna betalar redan idag för någon form av strömmad musiktjänst, till exempel Spotify. 2,5 miljoner av oss betalar även för strömmad film, via till exempel Netflix eller Viaplay.

Det ska sägas att slaget är långt ifrån vunnet. Upphovsrättshavarna kommer att överklaga tingsrättens dom. Men fredagens besked är ändå goda nyheter för de som värnar det fria och öppna nätet. Det gäller tonårsfjuniga fildelare lika väl som bolagen i den snabbväxande digitala ekonomin. Många av dem har affärsmodeller som i hög grad vilar på operatörernas likgiltighet inför vad som rör sig i deras nät.

Film- och tv-branschens företrädare har däremot all anledning att skämmas. Att ens komma på tanken att sätta nätfriheten på spel för att slå vakt om sina egna, föråldrade intäktsmodeller tyder på en direkt världsfrånvänd inställning.

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera