Hoppa till innehållet

Kommentar: Illröda varningslampor på tech-himlen

Allt fler techbolag kraschar eller tvingas till halsbrytande nödlandningar av sina ägare. Men på börsen stiger teknikbolagen som raketer. Småspararna borde se upp, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Listan på svenska techbolag som tvingas till nödåtgärder blir allt längre. Och bara den senaste veckan har vi sett två spektakulära krascher:

I fredags begärdes bitcoinbolaget KNC Miner i konkurs. Och under torsdagen tryckte superentreprenören Hampus Jakobsson på eject-knappen i sitt Brisk.

I KNC Miners fall ser drygt 250 miljoner kronor i riskkapital ut att ha gått upp i ett stort svart rökmoln utanför Boden. Konkursen slår hårt mot storägaren Creandum, som även investerat i Brisk.

Ägarna måste dra öronen åt sig, där uppe i kontrolltornet.

Riskkapitalbolagen är välrustade. Creandum och EQT Ventures har nyligen fyllt på med rekordmycket kapital. Och Northzones senaste fond väntas bli klar vilken dag som helst.

Läs mer: EQT Ventures tar in 5,3 miljarder i sin nya rekordfond
Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond


Men den turbulenta atmosfären i tech-sektorn gör att de måste dra öronen åt sig, där uppe i kontrolltornet. Det går inte längre att fylla på med högoktanigt kapital varje gång bolagen svänger in för en mellanlandning. Det är för många maskiner i luften nu. För stora risker. Nu gäller det att släppa barlasten och sikta på lönsamhet.

Det finns många fler exempel på techbolag som tvingats göra just detta:

Det är för tidigt att prata om en it-krasch eller ”techpocalypse”. Men det finns uppenbarligen gott om luftfickor där uppe i tech-himlen. Och det mesta tyder på fler olyckor framöver.

Läskigt nog verkar denna stämning inte har infunnit sig på Stockholmsbörsen.

Vi har sett det i Silicon Valley det senaste året: Nedåtrundor och konkurser. Och det senaste halvåret har vi sett det i Sverige. Riskkapitalbolagen skruvar ner värderingarna och ökar kraven på lönsamhet, helt enkelt.

Läskigt nog verkar denna stämning inte har infunnit sig på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har några av de mer profilerade techbolagens aktier utvecklats på följande vis:

  • Catena Media +75 procent (mot teckningskursen)
  • Storytel +71 procent
  • Paradox +63 procent (mot teckningskursen)
  • Starbreeze +61 procent 
  • Mat.se +19 procent 

Samtidigt har många amerikanska techbolag backat i år, inklusive Apple och Google. Jobbigast är det för Twitter, Go Pro och Linkedin som alla tappat 35–40 procent av sitt börsvärde.

Kanske är framtiden ljus för de svenska techbolagen på börsen. Flera av dem är ju både lönsamma och snabbväxande.

Men i backspegeln är det ofta klokt att följa riskkapitalbolagens agerande noga.

För ett år sedan värderade de techbolagen högre än vad börsen gjorde. Nu tycks situationen vara den omvända.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera