Annons

Kommentar: Illröda varningslampor på tech-himlen

Allt fler techbolag kraschar eller tvingas till halsbrytande nödlandningar av sina ägare. Men på börsen stiger teknikbolagen som raketer. Småspararna borde se upp, skriver Di Digitals Jonas Leijonhufvud.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Listan på svenska techbolag som tvingas till nödåtgärder blir allt längre. Och bara den senaste veckan har vi sett två spektakulära krascher:

I fredags begärdes bitcoinbolaget KNC Miner i konkurs. Och under torsdagen tryckte superentreprenören Hampus Jakobsson på eject-knappen i sitt Brisk.

I KNC Miners fall ser drygt 250 miljoner kronor i riskkapital ut att ha gått upp i ett stort svart rökmoln utanför Boden. Konkursen slår hårt mot storägaren Creandum, som även investerat i Brisk.

Ägarna måste dra öronen åt sig, där uppe i kontrolltornet.

Riskkapitalbolagen är välrustade. Creandum och EQT Ventures har nyligen fyllt på med rekordmycket kapital. Och Northzones senaste fond väntas bli klar vilken dag som helst.

Läs mer: EQT Ventures tar in 5,3 miljarder i sin nya rekordfond
Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond

Men den turbulenta atmosfären i tech-sektorn gör att de måste dra öronen åt sig, där uppe i kontrolltornet. Det går inte längre att fylla på med högoktanigt kapital varje gång bolagen svänger in för en mellanlandning. Det är för många maskiner i luften nu. För stora risker. Nu gäller det att släppa barlasten och sikta på lönsamhet.

Det finns många fler exempel på techbolag som tvingats göra just detta:

Det är för tidigt att prata om en it-krasch eller ”techpocalypse”. Men det finns uppenbarligen gott om luftfickor där uppe i tech-himlen. Och det mesta tyder på fler olyckor framöver.

Läskigt nog verkar denna stämning inte har infunnit sig på Stockholmsbörsen.

Vi har sett det i Silicon Valley det senaste året: Nedåtrundor och konkurser. Och det senaste halvåret har vi sett det i Sverige. Riskkapitalbolagen skruvar ner värderingarna och ökar kraven på lönsamhet, helt enkelt.

Läskigt nog verkar denna stämning inte har infunnit sig på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har några av de mer profilerade techbolagens aktier utvecklats på följande vis:

  • Catena Media +75 procent (mot teckningskursen)
  • Storytel +71 procent
  • Paradox +63 procent (mot teckningskursen)
  • Starbreeze +61 procent 
  • Mat.se +19 procent 

Samtidigt har många amerikanska techbolag backat i år, inklusive Apple och Google. Jobbigast är det för Twitter, Go Pro och Linkedin som alla tappat 35–40 procent av sitt börsvärde.

Kanske är framtiden ljus för de svenska techbolagen på börsen. Flera av dem är ju både lönsamma och snabbväxande.

Men i backspegeln är det ofta klokt att följa riskkapitalbolagens agerande noga.

För ett år sedan värderade de techbolagen högre än vad börsen gjorde. Nu tycks situationen vara den omvända.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies