Hoppa till innehållet

Kommentar: "Så vill bankerna ta kontrollen över blockkedjan"

Bitcoinkursen har rusat i veckan. Samtidigt har bankers konsortium R3 plockat in en miljard för utvecklingen av sin blockchain-plattform Corda. Tävlingen står nu mellan den etablerade bankvärlden och de ljusskygga rebellerna, skriver Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.
Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud.

Idag är det fortfarande dyrt och tidskrävande att skriva på skicka pengar och andra värdejhandlingar internationellt. I alla fall för de allra flesta.

Vissa, framsynta personer växlar visserligen sina pengar till bitcoin och skickar dem kors och tvärs i världen. Den underliggande tekniken – blockchain – kan även användas för att skicka andra världehandlingar, som kontrakt, snabbt, enkelt, billigt och säkert.

Det är perfekt om man är ett snabbfotat exportbolag. Tekniken är även jättebra om man är en brottsling som vill tvätta eller dölja pengar, eller smita undan skatt. I den undre värden är det numera bitcoin, inte cash, som är king.

Kryptovalutor och blockchain är även populära begrepp bland världens nyliberaler och libertarianer. De som vill maximera individens frihet och minimera staternas makt.

Världens riksbanker, banker och regeringar är dock stressade av kraften i detta. Det är redan svårt att kontrollera internationella penningflöden.

Står man på etablissemangets sida knyter man därför sitt hopp till att den underliggande tekniken bakom allt detta ska bli bankernas nya ryggrad. Hoppet viljar just nu främst till det internationella bankkonsortiet R3. 

I veckan tog R3 in 930 miljoner kronor i riskkapital till utvecklingen Corda, en plattform för överföringar med en teknik som påminner om blockchain. Förhoppningen är att denna plattform, som byggs med öppen källkod, ska ligga till grund för ett nytt system där pengar och värdehandlingar som affärskontrakt ska kunna skickas över hela världen. 

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

Tekniken liknar blockchain. Men den är anpassad för att möta olika typer av regulatoriska krav. I grunden kan man säga att Corda bygger på en teknik med distribuerade digitala loggböcker (distributed ledger technology, DLT), ett slags nätverk av datorer som alla loggar alla transaktioner i en lång kedja. Det gör att systemet kan motstå attacker och bedrägerier. 

Det som talar för att Corda kan bli bankernas ”säkra internet” eller ”operatör” för dessa typer av överföringar är att att systemet kan sanktioneras av riksbanker och regeringar.  Man har även lyckats locka 85 banker och finansiella institutioner till samarbetet. 

Några av de tyngsta är Bank of America Merrill Lynch, HSBC, Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. I Norden är även SEB, Nordea och Danske Banke med och investerar tiotals miljoner kronor på projektet. 

Men R3 har kantats av rygghugg och avhopp. I slutet av förra året lämnade bland annat Goldman Sachs och Santander konsortiet. Vidare var ambitionen från början att ta in närmare två miljarder kronor (200 miljoner dollar). 

Sista ordet är därmed inte sagt. Det dröjer förmodligen flera år innan vi vet om R3 och Corda kan lyckas.  

Under tiden utvecklas andra system. Att bitcoinkursen just nu är på rekordhög nivå tyder på att den friare versionen av blockchain har fler följare än någonsin.  


 

Mer om miljardinvesteringen i R3 i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/seb-sblockchain-satsning-facebookshamburgareochfemalefounders-vinnarna

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera