Annons

Kommentar: Spotify, Pandora, Tidal, Soundcloud – vem köper vem?

Viktor Ström, reporter på DI Digital.
Viktor Ström, reporter på DI Digital.
Först skulle Twitter köpa Soundcloud, sen skulle Spotify köpa Pandora, eller var det kanske Tidal de skulle köpa? Låt oss reda ut vem som egentligen är på jakt efter vem i musikvärlden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I november gick Niklas Zennströms musiktjänst Rdio i konkurs. Då klev amerikanska Pandora in och köpte upp spillrorna av bolaget för drygt 600 miljoner kronor.

Tre månader senare började det ryktas om att Pandora var till salu. Enligt Financial Times skulle Spotify kunna vara en tänkbar köpare. Detta eftersom Spotify håller på att ta in 4,2 miljarder kronor i lån (vilket visserligen bara skulle räcka till att köpa en femtedel av Pandora). 

Nu skriver, den inte helt pålitliga, tidningen New York Post att Spotify kan vara på väg att köpa Tidal, musiktjänsten som köptes av Jay Z för mindre än ett år sedan (och då hette Aspiro). Så om man får tro ryktena kommer Spotify snart kanske att köpa Pandora och Tidal. Är det här rimligt?

Nej.

Spotify har hittills aldrig gjort något större förvärv. Visst vore det spännande om Spotify köpte Pandora, men de ser helt enkelt inte ut att ha råd. Och vad gäller Aspiro/Tidal är det lika otroligt med ett uppköp. Aspiro grundades i Malmö 1998 och har varit geografisk granne med Spotify sedan starten. Spotify har aldrig visat något intresse för att köpa Aspiro. Varför ett namnbyte och en dubblad prislapp plötsligt skulle få Spotify att vilja köpa bolaget är svårt att förstå.

Prislappen för Soundcloud borde vid det här laget ligga runt den summa som Spotify nu ska ta in i lån.

I en annan del av musikvärlden kämpar svenskgrundade Soundcloud mot en ständigt sinande kassa. Prislappen för Soundcloud borde vid det här laget ligga runt den summa som Spotify nu ska ta in i lån. Men kopplingen är sannolikt inte starkare än så. 

Den tråkiga verkligheten är att det troligaste utfallet är att inget av musikbolagen (nej, inte heller Apple Music eller Deezer) köper något annat i närtid. De som däremot har både pengarna och motivet att köpa loss något av bolagen är världens telekom- eller IT-giganter. Vodafone, China Mobile, Orange, Facebook, Google eller America Movil är rimliga köpare. Problemet är antagligen bara att det inte blir riktigt lika spännande rubriker. 

Läs även: Spotify närmar sig 30 miljoner betalande användare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies