Annons
Sven Carlsson är nyhetschef på Di Digital.

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”

Så blir kundtjänsten mer effektiv och mindre kostsam SPONSRAT AV IBM

Automile-investerare säljer – gör mer än hundra gånger pengarna

Jens Nylander, vd och grundare för Automile.

Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering

Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande, bildar riskkapitalbolaget 82:an Invest ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook.

Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd Karl-Johan Persson

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”

Sven Carlsson är nyhetschef på Di Digital.
Sven Carlsson är nyhetschef på Di Digital.
Uber är både genialt och skoningslöst. Men i fallet Uberpop har taxiappjätten även agerat dumdristigt, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Digitala affärsidéer kan vara lika geniala som skoningslösa.

Det var nog få på Craigslist, Blockets motsvarighet i USA, som fällde tårar över papperstidningens död när de digitala annonsplattformarna började ta fart.

Att sammankoppla lägenhetsinnehavare med semesterfirare över landsgränser är lika naturligt som smart i en digital tidsålder. Därmed inte sagt att Airbnb ömmar för de hotellstädare som blir av med sina jobb när rumsintäkterna sinar. Uber gråter inte när taxichaufförernas löner pressas nedåt.

Men i fallet Uberpop har taxiappbolaget inte nöjt sig med att vara sitt geniala, skoningslösa jag. Här har man även agerat korkat.

Jag pratar varken om skatter eller förarkontroller, även om Uber har fått rättmätig kritik i båda fallen. Det handlar om aggressiviteten i Ubers agerande.

Svensk lagstiftning lämnar inte mycket utrymme för appar som vill omdefiniera vad det betyder att åka taxi. Eller som öppnar för att fler biltrafikanter ska åka tillsammans. Ändå finns det något i lagstiftningen som heter ”olaga taxitrafik”. Böter drabbar den som kör folk mot betalning utan tillstånd.

Regeringens taxiutredning, tillsatt i juli förra året, kommer sannolikt att rucka på regelverken kring taxitrafik. Kanske väntar modernare lagstiftning redan till årsskiftet.

I stället för att försöka påverka utredningens utfall – eller kanske just för att göra det – har Uber valt den hårdföra vägen. Bolagets budgettjänst Uberpop har fått fortsätta som vanligt.

Det hade kunnat vara ett beundransvärt motdrag, ett mittenfinger mot etablissemanget, om det inte vore så att det är enskilda chaufförer som hamnar i kläm.

 

Det hade kunnat vara ett beundransvärt motdrag, ett mittenfinger mot etablissemanget

 

Vi pratar om några dussin chaufförer, många nyanlända i Sverige, som inte har samma koll på taxitrafiklagen som en multinationell startup värderad till 508 miljarder kronor. De har dömts till böter och är nu belastade i brottsregistret, till synes offrade i Ubers kamp mot det svenska rättsväsendet.

Uber självt har däremot gått skadefritt ur striderna. I lagens ögon är det de extraknäckande förarna som bryter mot lagen – inte företaget som står bakom plattformen.

Det finns mycket att beundra med Uber, även i bolagets kaxiga profil. Men det finns vissa medel – som att låta enskilda taxiförare ta smällen i domstol – man faktiskt borde sky.

Läs även: Efter kontroverserna: Uberpop läggs ned i Sverige

Läs även: Bluffar, bråk och böter – här är historien om Uberpop


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post