Annons

Konkurs för digitalt trumpinneföretag

Freedrum tillverkade digitala trumpinnar.
Freedrum tillverkade digitala trumpinnar. Foto: Press.
För två och ett halvt år sedan tog Freedrum in 6 miljoner kronor i en crowdfundingkampanj. Nu har Malmöbolaget med 8 anställda gått i konkurs. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är den Malmöbaserade design- och teknikstudion, Block Zero, som står bakom produkten; Freedrum som drivits som ett eget dotterbolag. Tekniken handlar om en liten Bluetooth-enhet som spänns fast på trumpinnar som gör att man kan spela lufttrummor, fast med ljud.

Nu har bolaget hamnat på obestånd och nått vägs ände. I fredags försattes bolaget, på egen begäran, i konkurs vid Malmö tingsrätt.

”Orsaken till konkursen, enligt bolagets styrelse, är att man har haft en stor försäljning till ett tyskt bolag, som i sin tur sålt produkterna vidare till elektronikkedjan Mediamarkt, men som inte blivit av”, säger konkursförvaltare Leif Ljungholm och fortsätter:

”I det avtalet har det tyska bolaget haft rätt att skicka tillbaka de enheter som man inte lyckats sälja. Man trodde att försäljningen skulle lyckas inför den gångna julen, men det gick inte och därefter har man inte fått betalt.”

Läs mer: Tog in 65 miljoner – nu går svenska wifi-bolaget i konkurs 

Enligt Leif Ljungström handlar det om stora fordringar.

”Det rör sig om 1-2 miljoner kronor som skulle flutit in från Tyskland till Freedrum. När de pengarna inte kom in tvingades bolaget kasta in handduken.”

Han har inga större förhoppningar om att hitta en köpare till konkursboet som vill driva vidare verksamheten.

”Eftersom försäljningen inte alls har gått som man tidigare hade räknat med kan man fråga sig varför det nu plötsligt skulle uppstå ett intresse kring produkten. Möjligheten till överlåtelse handlar nog om en rätt så begränsad krets, så den delen är för närvarande osäker”, säger Leif Ljungström.

2 maj har Malmö tingsrätt kallat till edgångssammanträde med borgenärer, alltså de aktörer som har en fordran eller krav på betalning mot Freedrum. Sammanträdet syftar till att under ed intyga att de tillgångar och skulder som uppges i konkursförvaltarens kommande bouppteckning är riktiga.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Läs mer: Kronaby-klockan tickar vidare – konkursboet sålt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies