Annons

Konkursförvaltaren: Trustbuddys lånehärva pågick i fem år

Jens Glasø (tv) grundade den skandaldrabbade låneförmedlingstjänsten Trustbuddy.
Jens Glasø (tv) grundade den skandaldrabbade låneförmedlingstjänsten Trustbuddy. Foto: Rune Øidne Reinertsen/Trustbuddy
Konkursdrabbade Trustbuddy hade sannolikt hand om utlånade pengar utan lov under fem års tid, enligt konkursförvaltaren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När Trustbuddys ledning i höstas uppdagade brister i lånveverksamheten var 302 miljoner kronor utlånade via tjänsten varav drygt 10 procent, eller 37 Mkr, saknade specificerade låntagare.

Kort därefter ansökte Trustbuddy om konkurs.

Helt rätt att sätta stopp för verksamheten.

De som lånade ut pengar via plattformen hade möjlighet att ta ut 90 procent av det utlånade beloppet så länge lånen godkändes av en annan långivare, som därmed tog över lånen och tog emot ränteinbetalningarna.

Läs mer: Efter lånehärvan – ”Trustbuddy-miljonerna förskingrades inte”

Dock överförde Trustbuddy lån som redan hade gått till inkasso utan tillstånd. Detta skedde för första gången 2010, enligt konkursförvaltaren.

Totalt rörde det sig om 244 miljoner kronor, eller 23 procent av den totala förmedlade lånevolymen, som hade tagits över utan tillstånd, uppger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson i sin förvaltarberättelse.

”Det har varit helt rätt av Finansinspektionen att utifrån en sådan utveckling sätta stopp för verksamheten”, säger konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson.

Trustbuddy informerade inte heller på ett tydligt sätt varken marknaden eller långivarna om andelen lån som hade gått till inkasso, uppger konkursförvältaren.


Läs mer:

Foto:

Miljonbluffen i Trustbuddy – så här gick det till

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer