Annons

Konrad Bergström ger sig – Zounds ägarstrid är över

Foto: Konrad Bergström, grundare av Zound, och bolagets storägare Tommy Jacobson har under året varit inblandade i en infekterad ägarstrid.
Efter en utdragen ägarstrid väljer Zound-grundaren att sälja hälften av sitt innehav i hörlursbolaget till storägaren och rivalen Tommy Jacobson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den infekterade ägarstriden i högtalar- och hörlursbolaget Zound Industries är över. Grundaren Konrad Bergström har valt att sälja knappt hälften av sitt innehav, sammanlagt 300 000 aktier, som tidigare uppgick till 8,4 procent av bolaget.

Det bekräftar Konrad Bergström för Di Digital i en skriftlig kommentar.

”Det har varit en minst sagt stökig period i bolaget och även mellan delägarna. I dag har jag ingen insyn i bolaget och har därför valt att sälja 300 000 aktier för att investera i mitt nya spännande projekt, Xshore elbåtar, som redan röner stora framgångar internationellt”, säger han.

Enligt Di Digitals uppgifter är köparen finansmannen Tommy Jacobson, genom sitt riskkapitalbolag Zenith. Som styrelseordförande har han stått allierad med vd:n Pernilla Ekman i konflikten med Konrad Bergström.

Konrad Bergström har drivit på för snabb tillväxt och en teknikutveckling i framkant, medan Pernilla Ekman har fokuserat mer på lönsamhet och att vara en "snabb följare" på teknikområdet. 

Transaktionen kommer att slutföras på måndag, enligt Di Digitals uppgifter.

Tommy Jacobson kontrollerar nu drygt 23 procent av bolaget, via bolagen Varenne och Zenith, enligt Di Digitals uppskattningar. Tidigare i somras köpte han också ut Kenneth Schönborg, den andra medgrundaren av Zound, från bolaget.

Transaktionen kommer att slutföras på måndag, enligt Di Digitals uppgifter, och Konrad Bergström äger efter affären 4,3 procent av Zound.

”Jag tror fortfarande på Zound och vet vilken potential bolaget har och kommer därför att behålla mer än hälften av mitt innehav. Men nu är jag helt inriktad på att göra båtlivet renare, tystare och vackrare”, säger Konrad Bergström.

Nyhetssajten Breakit rapporterar att köpeskillingen för aktierna ska uppgå till runt 60 miljoner kronor.

Det var i våras som en ägarstrid om bolaget blossade upp. Den inleddes med att Konrad Bergström anklagades för att ha fört ut företagshemligheter i samband med ett bud på hela bolaget. Di Digital var först med att avslöja ledningens misstankar mot Konrad Bergström, men hörlursentreprenören förnekade själv till att begått några fel.

Med hjälp av finanssonen Marc Wallenberg lade sedan Konrad Bergström ett indikativt bud på hela Zound Industries, som enligt uppgift värderade det till mellan 1,5 och 2,0 miljarder kronor. Tommy Jacobson förkastade dock erbjudandet, enligt Di Digitals källor.

Kort därefter bekräftade Zound Industries att Konrad Bergström ska ha brutit mot anställningsvillkoren genom att dela med sig av hemlig och konfidentiell information till tredje part. Redan före avskedandet i slutet på maj hade Zounds ledning stängt ner det framtidslabb som Konrad Bergström varit ansvarig för under de senaste åren.

Di Digital har sökt Tommy Jacobson för en kommentar. 

Läs mer om ägarstriden i Zound:

3 maj 2018: Uppgifter: Zounds grundare nära att lämna bolaget 

6 maj: Vinstrekord för Sveriges lurigaste börskandidat 

11 maj: Marc Wallenberg ger sig in i maktstriden om Zound 

22 maj: Marc Wallenberg lägger miljardbud på Zound 

29 maj: Grundaren sparkas från Zound Industries 

29 maj: Zounds storägare ”Jävligt tragiskt på ett personligt plan” 

24 augusti: Konrad Bergström ger sig – Zounds ägarstrid är över 

Artikeln uppdateras.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer