Annons

Kontroversiell scooter får miljardvärdering

Eldrivna sparkcyklar har tagit över gatorna i södra Kalifornien till fotgängarnas förtret.
Eldrivna sparkcyklar har tagit över gatorna i södra Kalifornien till fotgängarnas förtret.
Kapplöpningen om att bli el-scootrarnas svar på Uber hårdnar. Nu tar scooter-jätten Bird in 1,3 miljarder i nytt kapital, samtidigt anklagas de glödheta sparkcyklarna för att skapa kaos på amerikanska gator.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Bird, som utvecklat en cykelpool för elektriska scootrar, tar in över 1,3 miljarder kronor i en finansieringsrunda ledd av Sequoia Capital, rapporterar Bloomberg News. 

Det nya kapitalet uppskattas ge bolaget en värdering på 1 miljard dollar, motsvarande närmare 9 miljarder kronor, men enligt källor med insyn i bolaget är det bara början. Bird uppges planerar att ta in mer kapital inom en snar framtid, enligt Bloomberg.

Enligt källor med insyn i bolaget är det bara början.

Bird ger sig därmed in i kampen om att få vara det bolag som får fylla amerikanska trottoarer med de eldrivna sparkcyklarna, en kapplöpning som redan drivs på av de riskkapital-backade startupbolagen Lime och Spin. Den sistnämnda tog nyligen in närmare 1,2 miljarder kronor i en finansieringsrunda ledd av Fifth Wall Ventures.

Investerarna hoppas att det bolag som går vinnande ur maktkampen ska dominera marknaden för el-sparkcyklar på samma vis som Uber är ledande inom taxitjänster.

Men det nya transportmedlet väcker heta känslor. Just nu hotas marknaden av förbud mot el-scootrarna, som har skapat kontrovers i amerikanska städer. Staden San Francisco i delstaten Kalifornien meddelade nyligen sin avsikt att bannlysa sparkcyklarna från sina trottoarer från den 4 juni. 

Anledningen till förbudet är att den plötsliga explosionen av de nya fordonen skapat trafikkaos i flera amerikanska städer, då infrastrukturen inte varit anpassad för att härbärgera de många cyklarna.

Läs mer: Uber vänder till vinst 

I april gav sig även Uber in på marknaden genom köpet av elscooter-företaget Jump. 

"Om ekonomin och teknologin är på plats, är vår aptit att investera oändligt", sa taxijättens vd Dara Khosrowshahi i samband med uppköpet.

Läs mer: Uber vill återuppta striden mot svenskens taxitjänst i Mellanöstern 

Även Uber-utmanaren Lyft uppges snegla på möjligheten att utveckla sin egen version av elscooter-tjänsten.

Vd för Bird är Travis Vanderzanden, som tidigare även har varit chef på både Lyft och Uber.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer