Annons

Kontroversiell scooter får miljardvärdering

Eldrivna sparkcyklar har tagit över gatorna i södra Kalifornien till fotgängarnas förtret.
Eldrivna sparkcyklar har tagit över gatorna i södra Kalifornien till fotgängarnas förtret.
Kapplöpningen om att bli el-scootrarnas svar på Uber hårdnar. Nu tar scooter-jätten Bird in 1,3 miljarder i nytt kapital, samtidigt anklagas de glödheta sparkcyklarna för att skapa kaos på amerikanska gator.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Bird, som utvecklat en cykelpool för elektriska scootrar, tar in över 1,3 miljarder kronor i en finansieringsrunda ledd av Sequoia Capital, rapporterar Bloomberg News. 

Det nya kapitalet uppskattas ge bolaget en värdering på 1 miljard dollar, motsvarande närmare 9 miljarder kronor, men enligt källor med insyn i bolaget är det bara början. Bird uppges planerar att ta in mer kapital inom en snar framtid, enligt Bloomberg.

Enligt källor med insyn i bolaget är det bara början.

Bird ger sig därmed in i kampen om att få vara det bolag som får fylla amerikanska trottoarer med de eldrivna sparkcyklarna, en kapplöpning som redan drivs på av de riskkapital-backade startupbolagen Lime och Spin. Den sistnämnda tog nyligen in närmare 1,2 miljarder kronor i en finansieringsrunda ledd av Fifth Wall Ventures.

Investerarna hoppas att det bolag som går vinnande ur maktkampen ska dominera marknaden för el-sparkcyklar på samma vis som Uber är ledande inom taxitjänster.

Men det nya transportmedlet väcker heta känslor. Just nu hotas marknaden av förbud mot el-scootrarna, som har skapat kontrovers i amerikanska städer. Staden San Francisco i delstaten Kalifornien meddelade nyligen sin avsikt att bannlysa sparkcyklarna från sina trottoarer från den 4 juni. 

Anledningen till förbudet är att den plötsliga explosionen av de nya fordonen skapat trafikkaos i flera amerikanska städer, då infrastrukturen inte varit anpassad för att härbärgera de många cyklarna.

Läs mer: Uber vänder till vinst 

I april gav sig även Uber in på marknaden genom köpet av elscooter-företaget Jump. 

"Om ekonomin och teknologin är på plats, är vår aptit att investera oändligt", sa taxijättens vd Dara Khosrowshahi i samband med uppköpet.

Läs mer: Uber vill återuppta striden mot svenskens taxitjänst i Mellanöstern 

Även Uber-utmanaren Lyft uppges snegla på möjligheten att utveckla sin egen version av elscooter-tjänsten.

Vd för Bird är Travis Vanderzanden, som tidigare även har varit chef på både Lyft och Uber.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies