Annons

Köpenhamn hotar kasta ut Stenbecks scooterbolag

Voi lanserade i Köpenhamn i januari i år.
Voi lanserade i Köpenhamn i januari i år. Foto: TT/Di
Svenska Voi Technology har fått ett ultimatum av Köpenhamns stad: Följ lagar och regler inom tio dagar, annars kan staden konfiskera scootrarna och polisanmäla bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det skriver Köpenhamns stad i ett pressmeddelande knappt två månader efter att Voi började ställa ut sina scootrar där.

Staden kommer också kräva att Voi-appen görs obrukbar för ändamålet att hyra ut elscootrar när tidsfristen löpt ut.

"Vi har under en längre period följt utvecklingen och kan med egen insikt och efter att ha lyssnat till köpenhamnarna konstatera att uthyrningen sker på kommunens mark. Det är i strid med reglerna", säger teknik- och miljöförvaltningens chef Mikkel Halbye Mindegaard.

Utöver Voi nämns också den tyska konkurrenten Tier, som under onsdagen också lanserar i Sverige, och cykeluthyraren Donkey Republic.

Vois Danmarkchef hävdar i ett uttalande för Copenhagen Post att bolaget visst har rätt att hyra ut sparkcyklar, efter att ha slutit avtal med lokala aktörer såsom kaféer och hotell.

Läs mer: Voi till Köpenhamn – här är stadens hårda krav 

Det håller inte Köpenhamns stad med om, eftersom allmänna utrymmen såsom trottoarer belamras av uthyrningsställen och avställda sparkcyklar.

Flera svenska finanskändisar har gått in i Voi, däribland Kinneviks storägare Cristina Stenbeck och Candy Crush-miljardären Sebastian Knutsson.

Nyligen tog Voi in ytterligare 278 miljoner kronor i finansiering från bland andra Creandum. Sedan tidigare är börsnoterade Vostok New Ventures delägare i bolaget.

I Sverige finns Vois scootrar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala.

(Di Digital/Direkt)

Läs mer: Svenska elscooterbolaget tar in 278 nya miljoner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer