Annons

Köpenhamn rensar bort elsparkcyklarna från gatorna

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Uthyrningen av elsparkcyklar stoppas på gator och trottoarer i stora delar av Köpenhamn. I butiker kan uthyrning tillåtas, men då måste elsparkcykeln lämnas tillbaka där den hyrdes.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Beslutet, som gäller områden med tät bebyggelse i den danska huvudstaden, har fattats av kommunledningen (Borgerrepræsentationen).

Kommunens mark behöver användas till annat, anser Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten).

”Det kan vara bänkar, det kan vara uteserveringar och allt möjligt annat”, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau.

Sedan elsparkcyklarna bredde ut sig i gaturummet 2019 har de varit omdiskuterade i Danmark. Uthyrningsföretagen har svarat med att införa egna begränsningar, men det räcker inte, anser teknik- och miljöborgmästaren, som pekar på att företagen agerade i sista stund, när de visste att beslutet var på väg.

Det svenska elscooterbolaget Voi har idag omkring 600 000 användare i Köpenhamn. Vois största ägare är börsnoterade VNV Global med ett innehav på cirka 30 procent.

Läs mer: Voi sneglar mot miljardvinster och börsen – trots att värderingen rasat

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer