Hoppa till innehållet

Köpte Notch just ett flygplan för 250 miljoner?

Minecraftskaparen Markus "Notch" Persson har gjort sig känd för en viss lyxkonsumtion efter försäljningen av sitt bolag. En mystisk transaktion pekar nu mot att han betalat för ett privatjet.

Markus "Notch" Persson, i mitten, tillsammans med Mojangs medrundare Carl Manneh (till vänster) och Jakob Porser (till höger). Vid försäljningen år 2014 fick trion loss ungefär 18 miljarder kr.
Markus "Notch" Persson, i mitten, tillsammans med Mojangs medrundare Carl Manneh (till vänster) och Jakob Porser (till höger). Vid försäljningen år 2014 fick trion loss ungefär 18 miljarder kr.Foto: Nicklas Storbjörk

Di Digital kunde i höstas avslöja att Markus Persson, mannen bakom miljardsuccén Minecraft, startat ett eget flygbolag, Notch Air.  

Syftet med bolaget är, enligt bolagsordningen, att bedriva uthyrning av luftfartyg och “därmed förenlig verksamhet”.

Markus Persson själv har en välkänd förkärlek för att flyga privatflyg. Under åren på Mojang bekostade han vid flera tillfällen resor i privatjet både för sig själv och sina vänner, de anställda på Mojang samt andra spelutvecklare.

Nu har Markus Persson gjort en transaktion mellan sitt eget bolag och bolaget RGB Aviation på 250 Mkr, rapporterar nyhetssajten Breakit.

Ingen av de inblandade parterna har velat kommentera vad transaktionen handlar om. Men det finns ledtrådar.

RGB Aviation är registrerat som ägare av ett flygplan, ett privatjet från tillverkaren Bombardier, med modellbeteckningen BD-700. Flygplanet är av årsmodell 2007 och som en händelse stämmer summan i transaktionen – 250 Mkr – bra överens med snittpriset för ett begagnat plan av typen Bombardier BD-700 Global Express.

Ett flygplan av typen Bombardier BD-700 kostar ungefär 250 Mkr i begagnat skick.

Beslutet om utbetalningen på 250 Mkr från Markus Persson bolag Notch Enterprises togs i januari i år och en extra utdelning genomfördes den 5 februari. Samma dag registrerades RGB Aviation som ägare till flygplanet. 

En tänkbar förklaring är att transaktionen helt enkelt handlar om ägandet av ett flygplan, som nu alltså flyttats från ett bolag till ett annat.

Di Digital har sökt Jörgen Berglund, motpart i transaktionen, för en kommentar. Markus Persson har på Twitter gjort klart att han inte har för avsikt att kommentera saken.  

Läs mer: Notch engagerar sig i flyktingkrisen

Läs mer: Minecraft-skaparen startar flygbolag

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera