Annons

Köpte Notch just ett flygplan för 250 miljoner?

Markus "Notch" Persson, i mitten, tillsammans med Mojangs medrundare Carl Manneh (till vänster) och Jakob Porser (till höger). Vid försäljningen år 2014 fick trion loss ungefär 18 miljarder kr.
Markus "Notch" Persson, i mitten, tillsammans med Mojangs medrundare Carl Manneh (till vänster) och Jakob Porser (till höger). Vid försäljningen år 2014 fick trion loss ungefär 18 miljarder kr. Foto: Nicklas Storbjörk
Minecraftskaparen Markus "Notch" Persson har gjort sig känd för en viss lyxkonsumtion efter försäljningen av sitt bolag. En mystisk transaktion pekar nu mot att han betalat för ett privatjet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital kunde i höstas avslöja att Markus Persson, mannen bakom miljardsuccén Minecraft, startat ett eget flygbolag, Notch Air.  

Syftet med bolaget är, enligt bolagsordningen, att bedriva uthyrning av luftfartyg och “därmed förenlig verksamhet”.

Markus Persson själv har en välkänd förkärlek för att flyga privatflyg. Under åren på Mojang bekostade han vid flera tillfällen resor i privatjet både för sig själv och sina vänner, de anställda på Mojang samt andra spelutvecklare.

Nu har Markus Persson gjort en transaktion mellan sitt eget bolag och bolaget RGB Aviation på 250 Mkr, rapporterar nyhetssajten Breakit.

Ingen av de inblandade parterna har velat kommentera vad transaktionen handlar om. Men det finns ledtrådar.

RGB Aviation är registrerat som ägare av ett flygplan, ett privatjet från tillverkaren Bombardier, med modellbeteckningen BD-700. Flygplanet är av årsmodell 2007 och som en händelse stämmer summan i transaktionen – 250 Mkr – bra överens med snittpriset för ett begagnat plan av typen Bombardier BD-700 Global Express.

Ett flygplan av typen Bombardier BD-700 kostar ungefär 250 Mkr i begagnat skick.

Beslutet om utbetalningen på 250 Mkr från Markus Persson bolag Notch Enterprises togs i januari i år och en extra utdelning genomfördes den 5 februari. Samma dag registrerades RGB Aviation som ägare till flygplanet. 

En tänkbar förklaring är att transaktionen helt enkelt handlar om ägandet av ett flygplan, som nu alltså flyttats från ett bolag till ett annat.

Di Digital har sökt Jörgen Berglund, motpart i transaktionen, för en kommentar. Markus Persson har på Twitter gjort klart att han inte har för avsikt att kommentera saken.  

Läs mer: Notch engagerar sig i flyktingkrisen

Läs mer: Minecraft-skaparen startar flygbolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies