Hoppa till innehållet

Helsingborgs DagbladSydsvenskan
I samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Kraften är stark i svenska speljätten – skriver prestigeavtal om Star Wars-spel

Nu står det klart att Malmö-baserade Massive Entertainment har landat ännu ett storkontrakt. På onsdagen avslöjades att spelstudion har ingått avtal med Lucasfilm och Disney om att göra spel av legendariska ”Star Wars”.

Den svenska spelutvecklaren Massive Entertainment inte bara ska göra spel av legendariska ”Star Wars”.
Den svenska spelutvecklaren Massive Entertainment inte bara ska göra spel av legendariska ”Star Wars”.Foto: Lucasfilm/Massive Pressbild

Det är sedan länge klart att Massive Entertainments ”The Division” ska bli Hollywoodfilm med Jake Gyllenhaal och Jessica Chastain. Nu stärks banden mellan Sveriges spelvärld och Hollywood ytterligare. 

När världens mest framgångsrika film genom tiderna, ”Avatar”, ska bli spel har James Camerons team på Lightstorm Entertainment vänt sig till den svenska spelstudion Massive Entertainment. Och samma sak händer nu när George Lucas-grundade Lucasfilm tecknar avtal med Massive Entertainment om att göra spel av klassikern ”Star Wars”.

”Den enorma Star Wars-historien har varit en stor källa till inspiration för våra anställda. Det här är början på ett långvarigt samarbete mellan oss och Disney och Lucasfilm”, säger Ubisofts vd Yves Guillemot i ett pressmeddelande.

Franska Ubisoft äger Massive Entertainment sedan 2008. En framgångsfaktor i att få uppdraget till Sverige har varit spelmotorn Snowdrop som Massive skapat och som imponerat på spelvärlden i form av realistisk återgivning och framför allt sättet att jobba med öppna världar.

”Ubisoft har en unik talang för att skapa uppslukande världar så vi är enormt glada att få jobba med dem på detta projekt. Vi är inspirerade av passionen och talangen på Massive och tillsammans delar vi en vision för vilken sorts originalhistorier vi vill berätta om den här expansiva galaxen. De har kreativiteten, erfarenheten och förståelsen för att ge både äkthet, djup och innovation till det här nya ”Star Wars”-spelet”, säger Lucasfilm Games vd Douglas Reilly i ett pressmeddelande.

Läs mer: Massive landar storkontrakt - ska göra spel av Avatar

I en intervju på Starwars.com berättar Douglas Reilly mer om samarbetet:

”Vi har ägnat nästan ett år nu till att lära känna varandra och se vad bägge parter kan bidra med. Jag är ett stort fan av Massive. Vi är väldigt exalterade över att se vart det här projektet tar vägen för de har en unik vision för storyn och spelet de vill leverera”, säger Douglas Reilly.

Massive Entertainment ska skapa ett spel byggt på en öppen spelvärld där man kan utforska ”Star Wars”-galaxen. Julian Gerighty, som var creative director bakom Massives ”The Division 2”, ska vara den som leder arbetet med ”Star Wars”-projektet.

”Det här är en värld som vi älskar och som vi vill ge rättvisa med ett spel och en historia som ska ge både nya och gamla fans en fantastisk resa under lång tid”, säger Julian Gerighty i ett pressmeddelande.

Speljätten EA har tidigare haft exklusiv rätt att göra spel av ”Star Wars”, men nu säger Disney, som i dag äger Lucasfilm, att det inte längre gäller.

”EA har varit och kommer att fortsätta vara en väldigt strategiskt viktig partner för oss. Men vi känner att det finns plats även för andra”, säger Sean Shoptaw på Global Games och Interactive Experiences på Disney till amerikanska tidskriften Wired.

Läs även: Hård kamp inom svenska mångmiljardindustrin – dataspelsbolagen blickar utomlands 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera