Annons

Kraftigt försenade bolåneutmanaren byter namn – letar investerare

Alexander Widegren, vd för Enkla Financial.
Alexander Widegren, vd för Enkla Financial. Foto: Jack Mikrut
Långivaren Enkla.com byter namn till Enkla Financial. ”Vi sitter i slutfasen av att ta de investerare och partners som ska ta oss till lansering”, säger vd:n Alexander Widegren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Närmare två år har gått sedan bolåneuppstickaren Enkla först gick ut med sitt erbjudande om 0,95 procents ränta. Men trots ett starkt intresse från allmänheten har bolaget ännu inte lyckats lansera sitt låneerbjudande. 

Förseningarna fortsätter trots att vd:n Alexander Widegren i september i fjol bekräftade för Di Digital att bolaget säkrat 2 miljarder kronor i en första omgång bolån från internationella storbanken Credit Suisse. 

”Vi sitter i slutfasen av att ta de investerare och partners som ska ta oss till lansering. Kunderna är klara, systemen är klara, lånefinansieringen är klar, nu ska vi komma i mål med att ta det investeringskapital vi behöver för att börja ge ut bolån”, säger Alexander Widegren.

Läs mer: Ett år utan lansering för bolåneutmanaren: ”Enklas plan står fast”

Under tisdagen gick bolaget ut och berättade att man byter namn från Enkla.com till Enkla Financial.

”Det nya namnet förklarar bättre vad vi gör internationellt. Enkla Financial är en svenskt fintechbolag som ska agera internationellt. Vi ställer ut obligationer och ger ut bolån i Sverige”, säger Alexander Widegren.

Något datum för när Enkla Financial kan tänkas lansera vill han inte ge. 

Hur många medarbetare är ni i dag?

”Vi är ett team på 20 personer med kontor vid Hötorget i Stockholm”, säger Alexander Widegren.

Flera av Enklas tidigare delägare, däribland Collector och Bonnier, har sålt tillbaka sina andelar till grundaren och vd:n Alexander Widegren. Han säger sig idag äga 56 procent av Enkla, direkt och via sin familj. 

Läs mer: Collector dumpade bolåneutmanaren Enkla redan innan jul

Utöver Enkla räknas bland annat Hypoteket och Stabelo till gruppen bolåneutmanare - som med ett digitalt upplägg och en ny affärsmodell vill utmana de traditionella bankerna.

De nya aktörerna står för en låg men snabbt växande andel av utlåningen och lånar i snitt ut nästan 1 miljard kronor i månaden till svenska hushåll. I januari var sjutton företag klassade som bostadskreditsinstitut. Av dessa hade tio stycken rätt att utfärda bolån till hushåll – men bara fyra bolag hade börjat låna ut, enligt en sammanställning av Riksbanken.

Som helhet hade de här bolagen lånat ut 19,3 miljarder kronor till svenska hushåll i november, enligt Riksbanken.

Läs mer: Uppstickarna ger ut bolån för 1 miljard kronor i månaden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer