Hoppa till innehållet

Krafttag mot gängvåldet – polisen ska kunna läsa krypterad information

Inrikesminister Mikael Damberg lovar krafttag mot cyberbrottslighet. Under 2020 ska bland annat ett center för cybersäkerhet finnas på plats. ”Maskineriet är igång”, säger han.

Mikael Damberg, inrikesminister.
Mikael Damberg, inrikesminister.Foto: Jonas Eng

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ser digitaliseringen av Sverige som en enormt viktig utveckling. Samtidigt är han orolig över att hotbilden mot landet, när det kommer till cyberattacker, växer sig allt större i samband med det. Det berättade han under Di-konferensen ”Strategisk it-säkerhet”.

”Vi ser att den säkerhetspolitiska situationen har förändrats med ett allt mer aggressivt agerande, inte minst från ryskt håll, i Europa. Allt fler länder använder digitala verktyg i sitt påverkansarbete i andra länder, och det är stater eller statsunderstödda aktörer som står bakom det”, säger han.

2017 fattade regeringen det första beslutet om en strategi för cybersäkerhet. Därefter har flera lagar stiftats inom temat, däribland den nya säkerhetsskyddslagen som trädde i kraft under 2018. 

Nu tas ytterligare steg i arbetet kring cybersäkerhet. Den 16 december i år ska flertalet myndigheter, såsom till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten och Polismyndigheten, presentera underlag till en handlingsplan till det nationella cybersäkerhetscenter som inrättas nästa år.

”Hittills har det kommit in 77 pågående och planerade åtgärder från de här myndigheterna. Maskineriet är igång”, berättar inrikesministern.

Han pekar också på samarbetet mellan det offentliga och näringslivet som en avgörande faktor för att lyckas med den it-relaterade säkerheten i landet.

”Myndigheter, kommuner och privata näringslivet sitter alla på mycket kunskaper inom detta, men vi måste hitta närmare vägar till samarbete. Vi måste bygga den förtroendefulla dialogen.”

Tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap främst fokuserat på cybersäkerhet för myndigheter, ett arbete som nu breddas till att också omfatta regioner och kommuner.

”På så sätt kan vi få en gemensam kartbild över var de största luckorna är. När skadan väl är skedd blir kostnaderna väldigt stora. Den här beredskapen kommer bli något som till exempel kommuncheferna behöver arbeta in redan från början.”

Mikael Damberg menar också att Sverige genom cyberkunskap inte bara har större chans att skydda oss mot attacker från andra länder. Enligt honom skulle även brottslighet inom landet kunna bekämpas mer effektivt med nya digitala verktyg, säger han, och tar upp gängvåldet som ett exempel.

”Gängmedlemmarna kommunicerar digitalt. Det finns inte ett mord som inte föregåtts av digital kommunikation, men den är krypterad i 90 procent av fallen”, säger Mikael Damberg.

Brottsbekämpande myndigheter har använt sig av hemliga tvångsmedel, såsom mobilavlyssning, sedan länge. Men enligt inrikesministern krävs en uppdatering av tekniken.

”I dagsläget är Åklagarmyndigheten och Polisens högsta önskan att kunna läsa krypterad information. Problemet är att tekniken har gått så långt att de gamla verktygen har mist sin kraft. De kommer inte åt den informationen.”

Efterfrågan på cyberkompetens är stor, och en avgörande pusselbit i det fortsatta arbetet. Men hur man säkerställer den kompetensen är, enligt Mikael Damberg, den svåraste frågan.

”Det här tror jag är den absolut svåraste nöten. Det finns inte tillräckligt med kompetens i dag, vi ligger efter USA och Kina.”

Han ser en lösning i att låta färdigutbildade ingenjörer ha möjlighet att lägga till cyberkunskap i en påbyggnadsutbildning.

”Vi måste se till att vi har ett bra utbildningssystem som kan höja säkerhetskompetensen inom det här området. Men vi kan inte heller vänta på den unga generationen, företag och myndigheter måste vidareutbilda sin befintliga personal.”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera