Annons

Kreditutmanaren vill pressa din ränta – tar in 80 miljoner

Anyfins medgrundare och vd Mikael Hussain.
Anyfins medgrundare och vd Mikael Hussain. Foto: Press.
Anyfin vill ta över svenskarnas delbetalningar, kreditkort och privatlån. Nu tar bolaget in 80 miljoner kronor för att expandera till fler länder i Europa. ”Det råder kraftiga övermarginaler i branschen”, säger grundaren Mikael Hussain.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Anyfin vill göra det lättare för konsumenter att sänka sina räntor när de handlar varor på kredit. Fintechbolaget lanserade sin digitala tjänst på den svenska marknaden i november 2017.

Genom att ta ett foto på sin faktura eller hämta den med bank-id gör Anyfin en riskbedömning som kan resultera i ett nytt, och för kunden billigare, erbjudande. Enligt bolaget sänker man konsumenternas räntekostnader med i genomsnitt 50 procent.

Nu tar Anyfin in 80 miljoner kronor i nytt kapital från riskkapitalbolagen Accel och Northzone, som sedan tidigare är delägare i bolaget, för att lägga ytterligare ved på tillväxtbrasan.

”Vi ska använda pengarna till en expansion i norra Europa, produktutveckling och växa i antalet medarbetare. Innan årets slut förväntar vi oss att fördubbla antalet anställda, från 22 i dagsläget”, säger Mikael Hussain, vd och medgrundare.

Bakom Anyfin står Mikael Hussain, Sven Perkmann och Filip Polhem. Grundartrion har en bakgrund på så väl Izettle, Klarna som Spotify.

Bolaget vill inte uppge exakt hur många kunder som man har lånat ut pengar till sedan starten. I september 2018 uppgav dock Mikael Hussain att bolaget tagit emot låneansökningar från kunder till ett totalt värde om 170 Mkr.

”Vi hjälper tusentals konsumenter varje månad”, säger han.

Läs mer: Klarna och Izettle-veteranernas kreditutmanare ökar – ska välta fler marknader 

Enligt Mikael Hussain vill Anyfin ta marknadsandelar från så väl nischbanker, kreditkortsutgivare, låneförmedlare som konsumentkreditföretag. Klarna och Qliro räknas exempelvis till den sistnämnda kategorin.

”Det råder kraftiga övermarginaler i kreditbranschen och brist på transparens mot kunderna. Till skillnad från bolånen, som nu prispressas hårt, har småkrediterna inte blivit konkurrensutsatta”, säger han.

Som en ny aktör på kreditmarknaden kan det vara svårt att omedelbart vinna kundernas förtroende. Har ni lyckats med det?

”Visst är det ytterst viktigt att bygga ett starkt varumärke, men det har gått väldigt bra. En anledning till det tror jag är vår ingångsvinkel i den här branschen. Vi refinansierar endast krediter och ser till att konsumenterna får schysstare villkor, utan att bidra till mer skuldsättning i samhället”, säger Mikael Hussain.

Mikael Hussain vill ännu inte uppge hur mycket Anyfin omsatte under 2018, eller vad resultatet blev. Bolaget, som står under Finansinspektionens tillstånd, har nu tagit in 133 Mkr i externt kapital sedan starten.

Läs mer: Riskkapitaljättar går in i Klarna och Izettle-veteranernas låneutmanare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer