Annons

Kris i Stockholms stads digitala prestigeprojekt

Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius tar nu över ansvaret för Stockholms nya skolplattform.
Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius tar nu över ansvaret för Stockholms nya skolplattform. Foto: Jesper Frisk/TT
Stockholms stad har investerat mer än en halv miljard kronor i en ny digital plattform för skolor. Nu hotas projektet av förseningar och kostnadsökningar, enligt flera källor. ”Vi vet inte vart pengarna har tagit vägen”, säger Lärarnas Riksförbund.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tre år sedan inledde Stockholms stad projektet ”Skolplattform Stockholm”. Målet med projektet, som har en budget på nära 700 Mkr, är att skapa en gemensam och övergripande digital plattform för alla kommunens 750 skolor och förskolor.

Plattformen skulle vara på plats till slutet av 2018.

Projektet har dock inte gått som planerat. För att få kontroll över projektets omfattning och kostnader flyttas ansvaret nu bort från utbildningsförvaltningen. I stället tar stadsledningskontoret, som leder stadens förvaltning och organisation, över.

Jag har ingen aning om prislappen.

Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius underkänner utbildningsförvaltningens styrning av projektet. Flytten sker enligt henne eftersom utbildningsförvaltningen inte har tillräcklig erfarenhet av att driva så omfattande it-projekt.

”Under delar 2015 och 2016 har vi sett att det krävs en större erfarenhet av framdrift av denna typ av projekt. Det handlar om att klara av att hålla ihop något så omfattande”, säger Ann Hellenius.

Di Digital har upprepade gånger sökt Tony Mufic, utbildningsdirektör i Stockholm, för en kommentar. Han hänvisar alla frågor till Ann Hellenius.

Läs mer: Så mycket kostade försvarets träningsapp

Skolplattformen har en maxbudget på 695 miljoner kronor som enligt Ann Hellenius i dagsläget inte har överstigits.

Däremot är flera fackliga representanter som Di Digital har talat med oroliga över kostnaderna och det en person kallar ”exempellösa priser”. Facken har flera gånger frågat hur mycket pengar som har gått åt utan att få svar.

”Mitt intryck är att det har kostat väldigt mycket pengar och vi vet inte vart pengarna har tagit vägen. Den redovisningen har varit bristfällig”, säger Bengt Nordström på Lärarnas Riksförbund i Stockholm.

”Jag har ingen aning om prislappen”‚ säger Erik Jung på Lärarförbundet, som har informerats om projektet i en referensgrupp. Den har dock inte haft reella möjligheter till påverkan, menar han.

Facken har inte bara bekymrat sig över projektets kostnader, utan även att kraven som kommunen preciserade i början snabbt skulle halka efter teknikutvecklingen.

Staden har dragit i handsbormsen i en del av projektet, som efter tre år av utveckling inte har levt upp till stadens krav. En upphandling av ett nytt pedagogiskt verktyg för alla stadens skolor valde staden nyligen att inte förlänga.

Det kontraktet var ursprungligen värt 16,5 miljoner kronor. Enligt uppgift till Di Digital kan kostnaden inom det området ha ökat till 80 Mkr. Det tillbakavisar dock Ann Hellenius.

”Vi måste se vad som blir kostnadspåverkan när vi inte förlänger med leverantören. Vi måste först analysera detta och fatta beslut om en reviderad tidsplan. Det troliga är att det blir någon form av kostnadspåverkan. Men alla siffror är rena spekulationer”‚ säger Ann Hellenius.

Vi står egentligen i ett pausläge där vi väntar på nya direktiv.

Jätteprojektet riskerar nu kraftiga förseningar, enligt flera personer som Di Digital har talat med.

”Vi står egentligen i ett pausläge där vi väntar på nya direktiv”‚ säger en person som har arbetat med plattformen.

Läs mer: Därför stängde Stockholms it-direktör ned sin it-avdelning

Förflyttningen av skolprojektet har lett till oro bland medarbetarna på utbildningsförvaltningen över projektets framtid.

”Det finns en oro från fackligt håll i utbildningsförvaltningen på grund av att man flyttar över ansvaret”, säger Ann Hellenius.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer