Hoppa till innehållet

Kris i Stockholms stads digitala prestigeprojekt

Stockholms stad har investerat mer än en halv miljard kronor i en ny digital plattform för skolor. Nu hotas projektet av förseningar och kostnadsökningar, enligt flera källor. ”Vi vet inte vart pengarna har tagit vägen”, säger Lärarnas Riksförbund.

Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius tar nu över ansvaret för Stockholms nya skolplattform.
Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius tar nu över ansvaret för Stockholms nya skolplattform.Foto: Jesper Frisk/TT

För tre år sedan inledde Stockholms stad projektet ”Skolplattform Stockholm”. Målet med projektet, som har en budget på nära 700 Mkr, är att skapa en gemensam och övergripande digital plattform för alla kommunens 750 skolor och förskolor.

Plattformen skulle vara på plats till slutet av 2018.

Projektet har dock inte gått som planerat. För att få kontroll över projektets omfattning och kostnader flyttas ansvaret nu bort från utbildningsförvaltningen. I stället tar stadsledningskontoret, som leder stadens förvaltning och organisation, över.

Jag har ingen aning om prislappen.

Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius underkänner utbildningsförvaltningens styrning av projektet. Flytten sker enligt henne eftersom utbildningsförvaltningen inte har tillräcklig erfarenhet av att driva så omfattande it-projekt.

”Under delar 2015 och 2016 har vi sett att det krävs en större erfarenhet av framdrift av denna typ av projekt. Det handlar om att klara av att hålla ihop något så omfattande”, säger Ann Hellenius.

Di Digital har upprepade gånger sökt Tony Mufic, utbildningsdirektör i Stockholm, för en kommentar. Han hänvisar alla frågor till Ann Hellenius.

Läs mer: Så mycket kostade försvarets träningsapp

Skolplattformen har en maxbudget på 695 miljoner kronor som enligt Ann Hellenius i dagsläget inte har överstigits.

Däremot är flera fackliga representanter som Di Digital har talat med oroliga över kostnaderna och det en person kallar ”exempellösa priser”. Facken har flera gånger frågat hur mycket pengar som har gått åt utan att få svar.

”Mitt intryck är att det har kostat väldigt mycket pengar och vi vet inte vart pengarna har tagit vägen. Den redovisningen har varit bristfällig”, säger Bengt Nordström på Lärarnas Riksförbund i Stockholm.

”Jag har ingen aning om prislappen”‚ säger Erik Jung på Lärarförbundet, som har informerats om projektet i en referensgrupp. Den har dock inte haft reella möjligheter till påverkan, menar han.

Facken har inte bara bekymrat sig över projektets kostnader, utan även att kraven som kommunen preciserade i början snabbt skulle halka efter teknikutvecklingen.

Staden har dragit i handsbormsen i en del av projektet, som efter tre år av utveckling inte har levt upp till stadens krav. En upphandling av ett nytt pedagogiskt verktyg för alla stadens skolor valde staden nyligen att inte förlänga.

Det kontraktet var ursprungligen värt 16,5 miljoner kronor. Enligt uppgift till Di Digital kan kostnaden inom det området ha ökat till 80 Mkr. Det tillbakavisar dock Ann Hellenius.

”Vi måste se vad som blir kostnadspåverkan när vi inte förlänger med leverantören. Vi måste först analysera detta och fatta beslut om en reviderad tidsplan. Det troliga är att det blir någon form av kostnadspåverkan. Men alla siffror är rena spekulationer”‚ säger Ann Hellenius.

Vi står egentligen i ett pausläge där vi väntar på nya direktiv.

Jätteprojektet riskerar nu kraftiga förseningar, enligt flera personer som Di Digital har talat med.

”Vi står egentligen i ett pausläge där vi väntar på nya direktiv”‚ säger en person som har arbetat med plattformen.

Läs mer: Därför stängde Stockholms it-direktör ned sin it-avdelning

Förflyttningen av skolprojektet har lett till oro bland medarbetarna på utbildningsförvaltningen över projektets framtid.

”Det finns en oro från fackligt håll i utbildningsförvaltningen på grund av att man flyttar över ansvaret”, säger Ann Hellenius.

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera