Annons

Krisande lånebolag får in nya miljoner från storägaren – men styrs utan vd

Kollage: Sofie Lundström, som grundade Toborrow och länge var vd, men nu har lämnat bolaget, och Håkan Österberg, styrelseledamot i Marginalen AB.
Kollage: Sofie Lundström, som grundade Toborrow och länge var vd, men nu har lämnat bolaget, och Håkan Österberg, styrelseledamot i Marginalen AB. Foto: Amanda Lindgren/Marginalen AB
Toborrow dras med stora förluster och har saknat en vd i snart ett års tid. Men nu tar lånebolaget in nya pengar från storägaren Marginalen AB – ägare av Marginalen Bank – som vill vända på skutan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Affärsidén är att vara en plattform för små och medelstora företag som vill låna pengar från privatpersoner eller av andra företag. Men Toborrow har haft svårt att få snurr på affären och i fjol sjönk bolagsvärderingen med 40 procent.

Dessutom har åtminstone två av bolagen som lånat pengar via plattformen gått i konkurs.

Styrelsen har för närvarande valt att driva Toborrow utan vd, men det finns naturligtvis en tydlig styrning av bolaget

Toborrows ackumulerade omsättning sedan starten 2014 fram till och med 2018 når upp till knappt 2 miljoner kronor – samtidigt som de sammanlagda förlusterna skrivs till över 57 Mkr. 

Nu har låneplattformen tagit in 10 Mkr från Marginalen AB – som äger drygt 90 procent av bolaget. NFT Ventures som tidigare har ägt ungefär halva Toborrow har minskat sitt innehav.

Läs även: Miljardären köper Bonniers fiaskoportfölj NFT Ventures

Även under 2019 mottog bolaget totalt 10 Mkr uppdelat på två investeringstillfällen. Det visar handlingar från Bolagsverket som Di Digital har tagit del av.

Håkan Österberg, som är styrelseledamot i Marginalen AB och den som har handhaft den senaste investeringen, säger att banken är långsiktiga investerare och har ”en positiv tro” på Toborrows framtid.

”Genom emissionen har bolaget säkrat en betryggande finansiering, vilket ger bolaget goda förutsättningar för att kunna vidareutveckla affären och ta fram nya erbjudanden till marknaden”, skriver han i ett mejl till Di Digital.

Hösten 2018 hoppade medgrundaren Sofie Lundström av som vd och våren 2019 slutade även hennes efterträdare Lina Arnesson. 

Har Toborrow någon vd i dag?

”Det pågår ett förändringsarbete inom företaget där affärsmodellen och erbjudandet vidareutvecklas, vilket kommer att presenteras under första halvåret 2020. Styrelsen har för närvarande valt att driva Toborrow utan vd, men det finns naturligtvis en tydlig styrning av bolaget”, skriver Håkan Österberg.

På hemsidan finns just nu bara ett projekt listat. Har Toborrows verksamhet klingat av?

”Just nu arbetar Toborrow mycket med det interna förändringsarbetet vilket givetvis påverkar antalet publicerade objekt på plattformen. Under året ska givetvis antalet projekt öka.”

Den som lånar ut pengar genom Toborrow utlovas en årsränta på upp till 15 procent utan avgifter. Låntagaren betalar å andra sidan 3-5 procent av det lånade beloppet i avgift – och därtill ränta.

Fotnot: Toborrows storägare NFT Ventures kontrollerades fram till i fjol av Dagens industris ägare Bonnier.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer