Annons

Låneplattformen Toborrows värdering slaktas

Toborrow, med tillförordnade vd:n Lina Arnesson, förmedlar lån till företag från privatpersoner eller andra företag.
Toborrow, med tillförordnade vd:n Lina Arnesson, förmedlar lån till företag från privatpersoner eller andra företag.
Toborrows värdering rasar med 40 procent när bolaget kvittar lån från storägarna NFT Ventures och Marginalen. Samtidigt behöver bolaget nytt kapital, men läget ska än så länge inte vara kritiskt enligt bolagets styrelseordförande.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Toborrow hjälper små och medelstora företag med lån från privatpersoner och andra företag. Låneplattformen har genomfört en nyemission för att bli av med drygt 8 miljoner kronor i lån från storägarna NFT Ventures, som bland annat backas av Bonnier News som även äger Dagens Industri, och Marginalen AB. De 8 miljonerna har kvittats för tidigare lån från storägarna.

Toborrow har dragits med stora minusresultat sedan starten. 2015 hade bolaget en omsättning på 469.000 kronor med ett minusresultat på 11,2 Mkr. 2016 omsatte Toborrow 551.000 och hade en förlust på 8,8 Mkr. Under 2017 omsatte bolaget än mindre; 426.000 kronor och visade röda siffror på minus 9 Mkr.  

Även under förra året såg resultatet dystert ut för låneplattformen. 

Mellan januari och november 2018 hade bolaget en förlust på 16,6 Mkr, visar handlingar hos Bolagsverket som Di Digital tagit del av. Samtidigt har man lån från NFT Ventures på 7,4 Mkr och av Marginalen har Toborrow lånat drygt 8,4 Mkr.

I handlingarna uppger bolaget att man är i behov av extra kapital. Styrelseordförande Mats Johansson, som har flera styrelseuppdrag inom Bonnier-koncernen, bekräftar för Di Digital att bolaget kommer att behöva ta in mer pengar för att kunna fortsätta verksamheten. 

”Ja, vi jobbar framåt nu med bolaget men vi är fortfarande inte på svarta siffror så det krävs en del finansiering fortsatt”, säger han.

Läs mer: Tufft läge för låneplattformen Toborrow 

Hur mycket pengar det handlar om eller vilka Toborrow söker pengar av vill Mats Johansson dock inte kommentera. Än ska det dock inte vara någon ko på isen för Toborrow, menar han.

Hur länge klarar kassan av att rulla på?

”Det har jag inga kommentarer på.”

Hur ser det ut för Toborrow framöver, ser det ljust ut?

”Vi har en del intressanta saker på gång som vi jobbar med.”

Det är inte att tala om någon konkurs med andra ord?

”Nej, absolut inte.”

I kvittningsemissionen på 8 Mkr som genomfördes nyligen värderades bolaget till omkring 12 Mkr. Aktierna tecknades för 10 kronor per aktie. I juli 2016 värderades bolaget till ungefär 20 Mkr.

Under en extra bolagsstämma i slutet av förra året tyckte minoritetsägaren Stefan Granlund, som var teknisk utvecklingschef på Toborrow fram till april i år, att aktiepriset var för lågt, visar protokollet från extrastämman.

Men ordförande Mats Johansson ansåg att priset var ”skäligt”, som det står, ”utifrån bolagets utveckling”.

Genom Toborrows plattform kan privatpersoner och företag låna ut pengar till mellanstora, expanderande företag. Men bolaget har alltså inte riktigt kommit igång med att nå volymer. I juli förra året uppgav företaget på sin hemsida att man lånat ut 75 Mkr uppdelat på 138 lån, till en snittränta på 8,7 procent.

I oktober förra året slutade medgrundaren Sofie Lundström som vd för Toborrow, i stället hoppade finanschefen Lina Arnesson in som tillförordnad vd. Sofie Lundström satt dock kvar i bolagets styrelse, men i mars lämnade hon även det uppdraget.

Samtidigt klev NFT Ventures vd, Pär Roosvall, in som ledamot i styrelsen.

Läs mer: Ännu ett Toborrow-bolag har gått i konkurs 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies