Hoppa till innehållet

Kriskonsulten kliver in på Klarna

En tidigare tidningsdrottning och numera kriskonsult kliver in på Klarna. Det svenska trafikutskottet flyger under radarn i USA och Hollywood möter tech. Det är några av veckans snackisar enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz. 

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.

När jag började på Dagens industri var Gunilla Herlitz vår tuffa chefredaktör. Alla på redaktionen sträckte på sig lite extra när de hörde hennes klackar närma sig. 

Det är inte ovanligt att man tar in en stark kvinna när det behövs rensas upp i ett bolag. Med sinne för affärer och publiceringar tog hon 2009 över Dagens Nyheter som hade gått med förlust i många år. Det var ingen lätt uppgift och hon blev inte särskilt populär bland vissa i personalen när många fick lämna tidningen. Efter det klev hon upp som vd för hela Bonnier News där även Dagens industri, Sydsvenskan och Expressen ingår. 

2016 lämnade hon tidningssfären för att gå över till den ”andra sidan” som konsult. Bland annat blev hon vd för vännen Fredrik ”Feffe” Anderssons pr-byrå Milton Labs. Han är för övrigt upphovsmannen till att alla roséminglar i Almedalen. Det sägs att hon under Swedbanks penningtvättsskandal gick in som kriskonsult till dåvarande vd:n Birgitte Bonnesen

Gunilla Herlitz framför Dagens industris centraldesk 2016.
Gunilla Herlitz framför Dagens industris centraldesk 2016.Foto: Jack Mikrut

När det i onsdags kom fram att Gunilla Herlitz nu kliver in på Klarna så tyckte vi det var ovanligt bra tajmning. I veckan avslöjade vi nämligen hur nätbutikerna tjänar extra när kunderna betalar med kredit, enligt flera källor. I vissa fall får e-handlarna även en del av intäkterna som uppstår när kundernas fakturor går vidare till inkassobolag. Det fick finansmarknadsminister Per Bolund att rasa och han kallade betalbolagens kreditknep för ”moraliskt tvivelaktigt”. 

Läs mer: Klarna sågar Bolunds kreditstopp: ”Stora brister” 

Vi har också tidigare rapporterat om hur klagomålen väller in mot Klarna. Under årets första sju månader inkom det 390 ärenden om Klarna till Konsumentverket, Finansinspektionen, Allmänna reklamationsnämnden och Datainspektionen.

Gunilla Herlitz och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski är dessutom inte obekanta. När hon var vd för Dagens Nyheter ägnade Klarna en del jobb åt att ta fram tidningens nya betalmodell.

Läs mer: Gunilla Herlitz till Klarna – ska jobba med kundservice och leverans 

Och affärsintresset fortsätter i familjen. Gunilla Herlitz son Patrik Gunnarsson har bland annat varit vd för Svensk Fondservice, som sedermera blev skandalbolaget Allra, men som han lämnade redan 2010. I dag är han istället medgrundare till lånebolaget Brocc. 

Många bankutmanare har haft det tufft att få ihop finansieringen. Så när vi nyligen avslöjade att Brocc säkrat kapital från Goldman Sachs på 1,5 miljarder kronor så var det en avgörande händelse för sektorn. Enligt en källa ska Goldman Sachs få en ränta på 5 procent, men enligt andra uppgifter så kan det röra sig om ännu högre räntor. Brocc ska dock glatt ha accepterat den tunga partnern för att komma igång – på så sätt blir det lättare att få ett bättre avtal på sikt med ett svensk finanshus.

Läs mer: Svenskt lånebolag får miljarder från Goldman Sachs 

På andra sidan atlanten samlades techfolk i veckan på Techcrunchs årliga Disrupt-konferens i San Francisco. Där släppte bland annat elscooterbolaget Bird nyheten om sin jätterunda på 2,7 miljarder kronor och som vi blev först med i Sverige. 

Skådespelaren Joseph Gordon-Levitt, känd från bland annat Inception, sa att alla borde lämna Youtube. För övrigt var det tätt med Hollywoodkändisar på konferensen med bland andra Will Smith och Ashton Kutcher, som har båda har investerat i techbolag. Will Smith kände tydligen även lite FOMO (fear of missing out) och gav 10 000 dollar på stående fot till en startup som arbetar med närvaro i sociala medier.

Läs mer: Elscooterbolag i jätterunda – tar in 2,7 miljarder 

Pewdiepie – rik på Youtube.
Pewdiepie – rik på Youtube.Foto: Filip Erlind

En som dock inte vill att vi ska lämna Youtube är svensken Felix Kjellberg. Hans kanal Pewdiepie har över 100 miljoner följare. I dag kunde vi dessutom avslöja hur hans tillgångar fortsätter att växa.

Läs mer: Rejält miljonregn över svenska Youtube-stjärnan 

Ett hett samtalsämne just nu är såklart coworkingjätten Wework. Värderingen har sjunkit från 47 miljarder dollar i januari till någonstans omkring 10-12 miljarder i dag. Ägarna tappade tilltron till vd:n och medgrundaren Adam Neumann som fick lämna sin post. Sedan kom det sura beskedet att Wework drar tillbaka sin noteringsansökan.

Läs mer: Investerarna har tröttnat – nu tvingas hårt kritiserade Wework-vd:n bort 

Självklart kom också Wework upp på Techcrunchs träff. Lagringstjänsten Box vd Aaron Levie har också varit med om att skjuta upp en börsstart 2014, då molntjänstbolagen inte togs emot väl av marknaden. På scenen hos Techcrunch sa han att ”läxan för alla entreprenörer är att siffrorna inte ljuger”.

”Jag tycker att Wework är ett bra exempel på hur man tänker att tech ska kunna maskera den underliggande ekonomin i affärsmodellen, och det gör det inte”, sa Aaron Levie.

Weworks grundare Adam Neumann.
Weworks grundare Adam Neumann.Foto: Mark Lennihan

Annars verkar techvärlden ha rätt så högtflygande planer. Sebastian Thrun, veteran inom självkörning och som både drivit den utvecklingen på Stanford University och Google, sa att han tror att självflygande bilar kommer vara i bruk före självkörande bilar. Detta på grund av utmaningarna i stadsmiljön. 

Den framtidsprofetian blir något att bita i för trafikutskottet från Sveriges riksdag som just nu är på besök i Silicon Valley. Enligt uppgifter till oss så var frågorna som diskuterades fortfarande på trivial nivå. Till exempel vad som kommer att hända med taxichaufförernas jobb. Men frågan kanske då snarare skulle handla om piloternas jobb?

Jag uppskattar all respons jag får från er som läser Mitt i bruset – från sus till bus. Dollarstores grundare Peter Ahlberg, som gjort sig känd för att inte alltid vara politiskt korrekt, hörde av sig och tackade för rolig artikel. Dock blir han obekväm av dubbelefternamn: ”Snart har vi samvetstyngda spelare med tri-'familjenamn' på hockey-tröjorna.” Han skulle nog få en allergisk chock om han träffade min familj – vi är ett helt gäng Hansson Brusewitz efter mina konstnärliga farföräldrar.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera