Annons

Kritik mot Nordeas bitcoinförbud: ”Mycket våldsamt ingrepp i privatlivet”

Nordea förbjöd tidigare alla anställda att handla med kryptovalutor – nu möts storbanken av kritik.
Nordea förbjöd tidigare alla anställda att handla med kryptovalutor – nu möts storbanken av kritik. Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery
Nordeas förbud för personalen att som privatpersoner handla med kryptovalutor har stött på motstånd i Danmark och blivit ett ärende i arbetsdomstolen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Ett mycket våldsamt ingrepp i privatlivet", enligt det danska facket Finansförbundet.

Fler internationella storbanker har den senaste tiden infört förbud och för tre veckor sedan fick Nordeas anställda besked att handel med bitcoin och andra kryptovalutor förbjöds.

”Det är en sådan oreglerad marknad och vi är rädda för att medarbetarna hamnar i en situation som är oetisk eller kriminell", förklarade Stine Green Paulsen, presschef på Nordea för TT efter beskedet.

I Danmark har förbudet dock stött på motstånd och Finansförbundet har tagit ärendet till danska arbetsdomstolen.

Läs mer: Nordeas anställda förbjuds handla med bitcoin 

”Det är en mycket principiell sak. Vi är överens om att våra medlemmar i kredit- och finansinstitut bör ha en förnuftig privatekonomi och vara måttliga med riskabla investeringar, men att förbjuda dem att handla med kryptovalutor på fritiden och med egna pengar är helt enkelt att gå för långt”, säger Kent Pedersen, ordförande i Finansförbundet till Nyhetsbrevet Finans.

Om arbetsgivaren vinner i arbetsdomstolen (Arbejdsretten) kan det betyda att våra medlemmar inte heller kan använda egna pengar om de vill spela på kasino, fortsätter han.

På ett möte med arbetsgivarföreningen och Nordea ville facket att förbudet skulle frysas i avvaktan på domen i arbetsdomstolen, men banken sa nej, enligt nyhetsbrevet.

(TT/ Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies