Hoppa till innehållet

Kry-grundarens CBD-olja överklagar förbud: ”Vi hoppas på reglering”

Kry-grundaren Josefin Landgård ville med sitt bolag Mantle ta den haussade CBD-oljan till Sverige, men har nu fått bakslag från Läkemedelsverket som har förbjudit försäljningen. ”Vi vill se en reglerad marknad”, säger Josefin Landgård.

Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer så kallad CBD-olja.
Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer så kallad CBD-olja.

Di Digital rapporterade tidigare under måndagen att Mantle förbjöds av Läkemedelsverket att sälja sin CBD-olja.

Läs mer: Stenbeck investerade – nu förbjuds Kry-grundarens haussade olja

Mantle lanserade i Sverige i början av året sin så kallade CBD-olja, från växten hampa, på den svenska marknaden. 

”Det har minst sagt varit en spännande tajmning att lansera ett nytt bolag precis innan pandemin, men vi har trots det lyckats bygga efterfrågan på vår produkt”, säger Josefin Landgård, som även är en av grundarna till nätläkaren Kry.

Produkten har blivit en het trend, särskilt i USA där kändisar och influerare som Kim Kardashian har hyllat produkten. Vissa förespråkar att CBD-olja kan lindra bland annat ångest, stress och smärta samt ha antiinflammatoriska egenskaper.

Enligt Läkemedelsverket finns det endast vetenskapliga bevis för att det kan hjälpa som delbehandling mot allvarligare sjukdomar som epilepsi och multipel skleros, men då i receptbelagd form.

I Sverige har dock oljan inte riktigt vunnit mark än och varit omtvistad. I fjol slog Högsta domstolen fast att om oljan innehåller THC ska den klassas som narkotika. Läkemedelsverket har också förbjudit ett antal företag att sälja CBD-olja utan THC med motiveringen att deras produkter ska klassas som läkemedel.

Läkemedelsverket har nu förbjudit Mantle och konkurrenten Hemply Balance från fortsatt försäljning med omedelbar verkan.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver myndigheten i ett beslut.

Josefin Landgård säger att Mantle har försökt att utbilda kunderna via hemsidan och sociala medier och aldrig ”påstått att Mantles CBD-olja kan bota några tillstånd”. Bolaget stoppade försäljningen under dagen. 

”Det var inte väntat att vi skulle få det här förbudet. Vi har haft en kontinuerlig dialog med Läkemedelsverket och tänkte att vi höll oss till reglerna”, säger Josefin Landgård.

Mantle kommer så snart som möjligt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

”Vi siktar på att fortsätta få sälja medan målet prövas.”

Enligt Josefin Landgård finns det i dag ett tjugotal andra aktörer som säljer CBD-olja i Sverige och marknadsför påstådda hälsoeffekter. Hon ställer sig därför frågande till varför Läkemedelsverket ålägger just de bolag som har samarbetat med förbud.

”Kunderna vill uppenbarligen verkligen köpa den här produkten, och vi vill därför verka för en öppen och seriös bransch”, säger Josefin Landgård som efterfrågar en reglering av marknaden.

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter”

Di Digital rapporterade i maj att Mantle tog in 4 miljoner kronor i investeringar från bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, styrelseproffset Susanna Campbell och techprofilen Sophia Bendz. 

Du sa då att pengarna skulle användas till att ta mark i Sverige. Lägger ni om strategin nu?

”Det är för tidigt att säga. Men vi har planerat lansering i fler länder och det är möjligt att vi gör det snabbare nu. Målet är ändå att sälja den i Sverige, och vi är optimistiska. Vi håller också på att utveckla fler produkter.”

Läs mer: Kry-grundarens nya satsning: CBD-olja

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera