Annons

Kry-grundarens CBD-olja överklagar förbud: ”Vi hoppas på reglering”

Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer så kallad CBD-olja.
Josefin Landgård är medgrundare till Mantle som säljer så kallad CBD-olja.
Kry-grundaren Josefin Landgård ville med sitt bolag Mantle ta den haussade CBD-oljan till Sverige, men har nu fått bakslag från Läkemedelsverket som har förbjudit försäljningen. ”Vi vill se en reglerad marknad”, säger Josefin Landgård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital rapporterade tidigare under måndagen att Mantle förbjöds av Läkemedelsverket att sälja sin CBD-olja.

Läs mer: Stenbeck investerade – nu förbjuds Kry-grundarens haussade olja

Mantle lanserade i Sverige i början av året sin så kallade CBD-olja, från växten hampa, på den svenska marknaden. 

”Det har minst sagt varit en spännande tajmning att lansera ett nytt bolag precis innan pandemin, men vi har trots det lyckats bygga efterfrågan på vår produkt”, säger Josefin Landgård, som även är en av grundarna till nätläkaren Kry.

Produkten har blivit en het trend, särskilt i USA där kändisar och influerare som Kim Kardashian har hyllat produkten. Vissa förespråkar att CBD-olja kan lindra bland annat ångest, stress och smärta samt ha antiinflammatoriska egenskaper.

Enligt Läkemedelsverket finns det endast vetenskapliga bevis för att det kan hjälpa som delbehandling mot allvarligare sjukdomar som epilepsi och multipel skleros, men då i receptbelagd form.

I Sverige har dock oljan inte riktigt vunnit mark än och varit omtvistad. I fjol slog Högsta domstolen fast att om oljan innehåller THC ska den klassas som narkotika. Läkemedelsverket har också förbjudit ett antal företag att sälja CBD-olja utan THC med motiveringen att deras produkter ska klassas som läkemedel.

Läkemedelsverket har nu förbjudit Mantle och konkurrenten Hemply Balance från fortsatt försäljning med omedelbar verkan.

”Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver myndigheten i ett beslut.

Josefin Landgård säger att Mantle har försökt att utbilda kunderna via hemsidan och sociala medier och aldrig ”påstått att Mantles CBD-olja kan bota några tillstånd”. Bolaget stoppade försäljningen under dagen. 

”Det var inte väntat att vi skulle få det här förbudet. Vi har haft en kontinuerlig dialog med Läkemedelsverket och tänkte att vi höll oss till reglerna”, säger Josefin Landgård.

Mantle kommer så snart som möjligt att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.

”Vi siktar på att fortsätta få sälja medan målet prövas.”

Enligt Josefin Landgård finns det i dag ett tjugotal andra aktörer som säljer CBD-olja i Sverige och marknadsför påstådda hälsoeffekter. Hon ställer sig därför frågande till varför Läkemedelsverket ålägger just de bolag som har samarbetat med förbud.

”Kunderna vill uppenbarligen verkligen köpa den här produkten, och vi vill därför verka för en öppen och seriös bransch”, säger Josefin Landgård som efterfrågar en reglering av marknaden.

Läs mer: Deras CBD-olja lockar tunga namn: ”Sverige ligger långt efter”

Di Digital rapporterade i maj att Mantle tog in 4 miljoner kronor i investeringar från bland andra Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, styrelseproffset Susanna Campbell och techprofilen Sophia Bendz. 

Du sa då att pengarna skulle användas till att ta mark i Sverige. Lägger ni om strategin nu?

”Det är för tidigt att säga. Men vi har planerat lansering i fler länder och det är möjligt att vi gör det snabbare nu. Målet är ändå att sälja den i Sverige, och vi är optimistiska. Vi håller också på att utveckla fler produkter.”

Läs mer: Kry-grundarens nya satsning: CBD-olja

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer