Annons

Kry integrerar nätapoteket Meds i appen

Joanna Elmes, operativ chef och medgrundare på Meds, och Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry KRY.
Joanna Elmes, operativ chef och medgrundare på Meds, och Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry KRY.
Kry integrerar nätapoteket Meds i sin digitala vårdtjänst. Nu kan patienterna handla läkemedel direkt i appen – med hemleverans redan inom ett par timmar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Allt fler digitala vårdgivare samarbetar med nätapotek. Nu tar även Kry steget, genom att integrera nätapoteket Meds i sin tjänst. 

”Detta innebär att vården anpassar sig efter patienten istället för att patienten ska anpassa sig efter vårdsystemet”, säger Tobias Niemi, Sverigechef på Kry.

Samarbetet, som smygstartades redan under tisdagen, innebär att de recept som Krys läkare skriver ut hamnar i en varukorg direkt i krys app. Allt patienten behöver göra är att klicka ”beställ” så levereras läkemedlet direkt till dörren.

Detta ska inte leda till överskrivning av läkemedel.

”Meds levererar hem till dörren inom 1-2 dagar. I Stockholm levererar vi inom ett par timmar. Det gäller även kvällar och helger”, säger Björn Thorngren, vd och medgrundare på Meds. 

Björn Thorngren menar att samarbetet driver på digitaliseringen av vården. 

”Patienter kan få vård, rådgivning och leverans av läkemedel i en obruten kedja”, säger han.

Båda parter är noga med att betona att Meds inte marknadsför läkemedel i Krys app.

”Nej, det får man ju inte göra. Sånt är upp till läkaren. Men vi på Meds får generell information om vilka läkemedel Kry skriver ut. Det hjälper oss förbättra lagerhållningen”, säger Meds vd Björn Thorngren.

Krys Sverigechef Tobias Niemi betonar att läkarna inte har några incitament att skriva ut mer läkemedel än nödvändigt. 

”Detta ska inte leda till överskrivning av läkemedel. Läkarna har inte några sådana incitament, och de följer våra medicinska behandlingsriktlinjer. Det sker en digitalisering inom både vården och apoteksnäringen, och en integration bådar för en bättre helhetsupplevelse”, säger han.

Läs mer. Dråpslaget: Nätläkarna kan behöva vårdcentral i varje landsting 

Frågan är inte okontroversiell. När Ica-gruppen investerade i den digitala vårdtjänsten Min Doktor i fjol var Läkarförbundet snabba med att kritisera affären. Ica äger även Apotek Hjärtat, vilket skulle kunna innebära en risk för ökade patientkostnader och överskrivning av läkemedel, enligt fackförbundets initiala reaktion.

Läkemedelsverket genomför nu, på regeringens uppdrag, en översyn av reglerna för vem som får bedriva öppenvårdsapotek.

Läs mer: Icas köp av Min Doktor får hård kritik: ”Risk för ökade kostnader för patienten” 

”Problemet med den situationen är ju, enligt Läkemedelsverket, korsägandet mellan Ica och Min Doktor. Även Doktor.se och Kronans Apotek har en gemensam storägare. Vi har ju inget korsägande, detta är ett rent partnerskap”, säger Meds vd Björn Thorngren.

Meds startades under våren 2018 och omsätter drygt 100 Mkr på årsbasis. Enligt Björn Thorngren har man en tillväxttakt på cirka 250 procent - och genomför över 2000 leveranser per dag från lagret i Västberga, strax söder om Stockholm. 

Nätläkaren Kry har genomfört över en miljon vårdmöten sedan starten 2015. Bolaget sysselsätter drygt 600 kliniker och bolagets värdering ligger på över tre miljarder kronor. Under 2018 steg bolagets förluster med 240 procent till drygt 250 miljoner kronor. Omsättningen steg samtidigt med 135 procent till 234 miljoner kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer