Annons

Kry köper 1177-bolaget Vårdtjänster - vill utvidga till fler regioner

Foto: Janerik Henrsson/TT
Vårdbolaget Kry köper Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, rapporterar Dagens Medicin. Affären som rör 1177 Vårdguiden innebär en risk för snedvriden konkurrens, varnar Svensk förening för allmänmedicin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolaget Vårdtjänster sköter 1177 Vårdguiden i Region Stockholm, den enda region som inte driver webbplatsen och telefontjänsten i egen regi.

”För ett år sedan hade Medhelp två regioner till och det är klart att det är intressant för oss att kunna utvidga till fler regioner. Huvudanledningen till att vi varit intresserade är att Medhelps verksamhet fungerar så fantastiskt bra. Det är ett otroligt välskött bolag”, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, till tidningen.

Enligt Kry förblir verksamheten oförändrad, utan koppling mellan Krys system och 1177 Vårdguiden. Cirka 250 sjuksköterskor anställda av Medhelp kommer att arbeta kvar i Vårdtjänster efter ägarbytet.

”Vårt driv är att bli en större och viktigare primärvårdaktör i Sverige och det här ger oss möjlighet att bredda oss med en verksamhet som vi tror att vi kan utveckla”, säger Erik Hjelmstedt till Dagens Medicin.

Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, och specialist i allmänmedicin vid Tensta vårdcentral i nordvästra Stockholm, ser en risk för att andra privata och offentliga vårdcentraler blir förfördelade om affären går i lås, eftersom 1177 Vårdguiden har en roll som spindeln i nätet.

”Kry är en vårdgivare som har egna vårdcentraler, och sedan ska de ansvara för systemet som har hand om rådgivning och hänvisning. Det blir en väldigt konstig konkurrenssituation. Även om det inte behöver bli något fel finns alltid risk för jäv”, säger Magnus Isacson till TT.

Region Stockholm måste formellt godkänna ägarbytet. Köpeskillingen är hemlig enligt avtalet mellan parterna.

Under våren 2019 avslöjade Computer Sweden att Medhelps dotterbolag Medicall hade 2,7 miljoner inspelade samtal upplagda på en server utan lösenord eller annan säkerhet. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer