Annons

Kry köper svensk terapi-app: ”Cirkeln är sluten”

Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, köper upp Shim som grundats av Hoa Ly.
Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, köper upp Shim som grundats av Hoa Ly. Foto: Di och press.
Den svenska terapi-appen Shim, som nyligen bytte kostym till Enjo och lanserades i USA, har haft svårt att lyfta. Nu köper nätläkaren Kry upp all teknik i bolaget och lägger ner båda tjänsterna, kan Di Digital berätta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska nätläkaren Kry, som förra sommaren tog in cirka 541 miljoner kronor i riskkapital, gör sitt första förvärv sedan starten 2014. Bolaget köper upp terapi-appen Shim, som ville få användarna att reflektera över det viktiga i livet och stärka relationerna mellan människor. 

”Framtidens vård är personlig och individanpassad. Därför stärker vi nu upp vårt team med ledande spetskompetens inom utveckling av personlig och empatisk teknik som hjälper användaren att ta hand om sin egen hälsa”, säger Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.

Läs mer: Nu lanseras deras digitala kompis 

Shim är baserad på psykologisk forskning, men inte avsedd som en behandling för psykisk ohälsa. I stället skulle Shim fungera som en digital kompis till användaren för att hantera vardagens bekymmer. Användarna kan till exempel fråga roboten om sin relation till sin partner, prata om vad en nära vän betyder för en, eller vad man är tacksam för just nu. 

Kry avböjer att kommentera vad de betalar för den svenskgrundade appen. Men en fingervisning är att Shim genom åren tagit in drygt 9 Mkr i riskkapital, enligt Bolagsverket, från ängelinvesterare som Sophia Bendz, Gustav Söderström, Mattias Miksche, Alfred Ruth, Hampus Jakobsson och King-miljardärernas fond Sweet Capital. 

Shim har dock fått en trög start i Sverige sedan lanseringen 2017. Intäkterna har varit små, eftersom appen hittills varit gratis och saknat betalfunktioner. Den samlade förlusten har sedan 2015 uppgått till minst 7 Mkr.

Di Digital kunde i fjol rapportera att bolaget lanserat en helt ny chattapp vid namn Enjo, som tydligt vänder sig till föräldrar. De valde samtidigt att försöka etablera sig i USA, i stället för i Sverige, där medgrundaren Hoa Ly tog stöd av Toca Boca-grundaren Björn Jeffery.

Läs mer: Svensk terapi-app på export till USA 

Enjo nådde vissa framgångar på appmarknaden, då den rekommenderades av Apple i Appstore i mer än 10 länder och utsågs till ”dagens app” av techjätten i Storbritannien.

Deras ursprungliga app Shim lades ned redan för flera månader sedan. Kry har beslutat sig för att även stänga ner Enjo, som kommer vara i drift fram till den 1 september 2019.  

”Vi får tillgång till teknik och kompetens som hjälper oss förbättra och utveckla vården. Apparna kommer att stängas ned”, säger Linda Bengtsson, presschef på Kry.

John Airaksinen och Hoa Ly, två av fyra medgrundare bakom bolaget Hello Shim, följer med till Kry efter affären och blir anställda hos nätläkaren. På Kry ska de utveckla nya tjänster för självhjälp åt patienterna. 

Hoa Ly har tidigare doktorerat i psykologi och forskat kring så kallad ”blended treatment”. Det innebär att behandlingen sker genom en blandning av automatiserad självhjälp via en app och möten ansikte mot ansikte.

”Det känns superkul. Här kommer vi jobba med just detta 'blended-format' som jag forskade på för 4 år sedan – men med massor av kunskap från vår resa med Shim och Enjo och ett fantastiskt team på Kry”, säger Hoa Ly.

Ni har ändå arbetat med att utveckla Shim och Enjo i många år nu. Finns det någon besvikelse över att ni inte lyckades på egen hand?

”Med Kry känns det lite som att cirkeln är sluten. Det som driver oss är visionen att förändra hälso- och sjukvården med smarta, digitala tjänster. Här kommer vi verkligen kunna göra det”, säger han.

Läs mer: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer