Hoppa till innehållet

Kry köper svensk terapi-app: ”Cirkeln är sluten”

Den svenska terapi-appen Shim, som nyligen bytte kostym till Enjo och lanserades i USA, har haft svårt att lyfta. Nu köper nätläkaren Kry upp all teknik i bolaget och lägger ner båda tjänsterna, kan Di Digital berätta.

Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, köper upp Shim som grundats av Hoa Ly.
Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry, köper upp Shim som grundats av Hoa Ly.Foto: Di och press.

Den svenska nätläkaren Kry, som förra sommaren tog in cirka 541 miljoner kronor i riskkapital, gör sitt första förvärv sedan starten 2014. Bolaget köper upp terapi-appen Shim, som ville få användarna att reflektera över det viktiga i livet och stärka relationerna mellan människor. 

”Framtidens vård är personlig och individanpassad. Därför stärker vi nu upp vårt team med ledande spetskompetens inom utveckling av personlig och empatisk teknik som hjälper användaren att ta hand om sin egen hälsa”, säger Johannes Schildt, vd och medgrundare på Kry.

Läs mer: Nu lanseras deras digitala kompis 

Shim är baserad på psykologisk forskning, men inte avsedd som en behandling för psykisk ohälsa. I stället skulle Shim fungera som en digital kompis till användaren för att hantera vardagens bekymmer. Användarna kan till exempel fråga roboten om sin relation till sin partner, prata om vad en nära vän betyder för en, eller vad man är tacksam för just nu. 

Kry avböjer att kommentera vad de betalar för den svenskgrundade appen. Men en fingervisning är att Shim genom åren tagit in drygt 9 Mkr i riskkapital, enligt Bolagsverket, från ängelinvesterare som Sophia Bendz, Gustav Söderström, Mattias Miksche, Alfred Ruth, Hampus Jakobsson och King-miljardärernas fond Sweet Capital. 

Shim har dock fått en trög start i Sverige sedan lanseringen 2017. Intäkterna har varit små, eftersom appen hittills varit gratis och saknat betalfunktioner. Den samlade förlusten har sedan 2015 uppgått till minst 7 Mkr.

Di Digital kunde i fjol rapportera att bolaget lanserat en helt ny chattapp vid namn Enjo, som tydligt vänder sig till föräldrar. De valde samtidigt att försöka etablera sig i USA, i stället för i Sverige, där medgrundaren Hoa Ly tog stöd av Toca Boca-grundaren Björn Jeffery.

Läs mer: Svensk terapi-app på export till USA 

Enjo nådde vissa framgångar på appmarknaden, då den rekommenderades av Apple i Appstore i mer än 10 länder och utsågs till ”dagens app” av techjätten i Storbritannien.

Deras ursprungliga app Shim lades ned redan för flera månader sedan. Kry har beslutat sig för att även stänga ner Enjo, som kommer vara i drift fram till den 1 september 2019.  

”Vi får tillgång till teknik och kompetens som hjälper oss förbättra och utveckla vården. Apparna kommer att stängas ned”, säger Linda Bengtsson, presschef på Kry.

John Airaksinen och Hoa Ly, två av fyra medgrundare bakom bolaget Hello Shim, följer med till Kry efter affären och blir anställda hos nätläkaren. På Kry ska de utveckla nya tjänster för självhjälp åt patienterna. 

Hoa Ly har tidigare doktorerat i psykologi och forskat kring så kallad ”blended treatment”. Det innebär att behandlingen sker genom en blandning av automatiserad självhjälp via en app och möten ansikte mot ansikte.

”Det känns superkul. Här kommer vi jobba med just detta 'blended-format' som jag forskade på för 4 år sedan – men med massor av kunskap från vår resa med Shim och Enjo och ett fantastiskt team på Kry”, säger Hoa Ly.

Ni har ändå arbetat med att utveckla Shim och Enjo i många år nu. Finns det någon besvikelse över att ni inte lyckades på egen hand?

”Med Kry känns det lite som att cirkeln är sluten. Det som driver oss är visionen att förändra hälso- och sjukvården med smarta, digitala tjänster. Här kommer vi verkligen kunna göra det”, säger han.

Läs mer: Därför investerar King-miljardärerna i psykologi-appen

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera