Annons

Kry sänker priserna – tar efter konkurrentens kritiserade upplägg

Krys vd Johannes Schildt och bolagets app.
Krys vd Johannes Schildt och bolagets app. Foto: Di och TT.
Det miljardvärderade nätläkarföretaget Kry väljer att omlokalisera sin verksamhet till landstinget i Södermanland. Därmed kan bolaget erbjuda billigare läkarbesök än tidigare till patienter – medan landstingen står för allt större del av notan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges största nätläkare Kry väljer att omlokalisera sin verksamhet till Södermanland. Det innebär att egenavgiften för ett digitalt läkarbesök sjunker från 250 till 100 kronor för patienten. 

Samtidigt får de svenska landstingen nu stå för en ännu större del av den totala ersättningen på 650 kronor. 

Varje patient i Sverige som använder företagets app kommer nu formellt att behandlas via en vårdcentral i Södermanland. Sedan tidigare har konkurrenten Doktor.se valt samma tillvägagångssätt.

Upplägget fick kritik under 2018 då landstinget i Södermanland tidigare inte tog ut någon patientavgift alls i primärvården. Det gjorde nätläkarbesöken helt gratis för konsumenten, medan notan skickades vidare till patientens hemlandsting.

Nya regler har dock satt stopp för den påhittiga affärsmodellen. I mars i fjol gick Sveriges kommuner och landsting, SKL, ut med rekommendationen att landstingen bör ta minst 100 kronor för digital vård. 

Läs mer: Doktor.se ger gratis digital vård – här är kvittot för landstingen 

Denna nya avgift för ett digitalt besök hos en läkare eller psykolog kommer att träda i kraft den 1 juli 2019 i Södermanlands landsting.

Nu väljer alltså Kry att inom kort omlokalisera sin verksamhet till regionen, genom att bli underleverantör till en vårdcentral i Nyköping.

”Att regionen nu infört patientavgifter var avgörande för vårt beslut att etablera oss i Södermanland. Nu följs de riktlinjer som SKL har satt upp, vilket vi på Kry tycker är viktigt”, säger presschefen Linda Bengtsson.

Tidigare har Kry formellt varit verksamma från landstinget i Jönköping, där priset för ett läkarbesök alltså varit 250 kronor.

Läs mer: Kända investerare öser in pengar i nätläkare 

Flytten till Södermanland innebär rent praktiskt att Kry kan ta ut en lägre patientavgift än tidigare.

Bolaget menar dock att det inte finns några direkta finansiella motiv bakom beslutet. Däremot understryker Kry att det är viktigt att både digitala och fysiska vårdgivare kan konkurrera på samma villkor i Sverige.

”Visst blir det en prisförändring kring egenavgiften för de patienter som söker vård hos Kry. Men vi tänker väldigt långsiktigt och region Södermanland har väldigt höga ambitioner vad gäller digitalisering. Det attraherar oss och passar vår profil”, säger Linda Bengtsson.

Samtidigt meddelar Kry att de även ska börja erbjuda digital vård genom sjuksköterskor. Denna typ av behandling kommer dock att vara helt gratis för patienten, enligt region Södermanlands nya regler.

Läs mer: Krys vd om nya miljardvärderingen: ”Expansionen kommer att kosta” 

Prismodellerna för nätläkarna på den svenska marknaden kan dock fortsätta att förändras framöver. Flera politiska utredningar om nätläkarnas roll i vårdsystemet pågår.

Under 2018 gjordes 530 000 vårdbesök genom nätläkare, vilket motsvarar 1,6 procent av de totala besöken i den svenska primärvården. Det var också en fördubbling från året innan, då svenskarna genomförde cirka 220 000 digitala vårdbesök.

Samtidigt som landstingen tampas med att möta patienternas vårdbehov har nätläkarna fått kritik från SKL. De pekar bland annat på ökade kostnader, överkonsumtion av besök och en utebliven avlastning för den traditionella vården. 

Sveriges nya digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) delade också ut en känga mot Doktor.se, Doktor24, Kry och Min Doktor i en nylig intervju med Di Digital.

”Det är klart att det är orimligt att de får samma ersättning för 5 minuter jämfört med att man får 30 minuters besök med en riktig läkare”, sa han.

Anders Ygeman öppnade för att se över aktörernas prismodeller och menar också att landstingen bör börja erbjuda digital vård i egen regi.

”Man kan fundera över kvalitet i tjänsten, om den lever upp till de förväntningar man kan förvänta sig för ett vanligt läkarbesök. I min värld är svaret att det här måste vara en tjänst som landstingen tillhandahåller.”

Krys presschef Linda Bengtsson ger däremot inte mycket för Anders Ygemans kritik.

”Våra patienter är typiska primärvårdspatienter, det är ingen skillnad på de som söker vård hos Kry och i den fysiska vården. De som kontaktar oss har ett faktiskt vårdbehov. Våra läkarbesök tar den tid som behövs för att kunna sätta en korrekt diagnos och bestämma rätt behandling”, säger hon. 

Läs mer: Ygeman sätter press på heta branschen: Landstingen måste erbjuda nätläkarbesök 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer