Hoppa till innehållet

Kryptobluff stängs ned: Lovade 13 gånger pengarna på en månad

Amerikanska myndigheter har satt stopp för en ICO som de menar är ett bedrägeri. Enligt myndigheterna marknadsfördes investeringen med en utlovad avkastning på mer än 1 300 procent på en månad. 

Jay Clayton, chef för SEC.
Jay Clayton, chef för SEC.Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Den amerikanska finansinspektionen SEC har satt stopp för en så kallad initial coin offering, ICO, och anmält bolaget Plexcorps grundare. Enligt SEC har Plexcorp lovat att en investering i Plexcoin ska ge en avkastning på 1 354 procent på mindre än 29 dagar. 

Anmälan är den första som SEC:s cyberenhet gör sedan den grundades i september. 

"Cyberenhetens första fall har alla kännetecken på att vara ett fullskaligt cyber-bedrägeri och är precis den typ av misskötsel som enheten kommer jaga. Vi agerade snabbt för att skydda investerarna från denna initial coin offerings falska löften", säger Robert Cohen, chef för SEC:s cyberenhet, i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Miljardrusning till nya kryptotrenden: ”Påminner om tulpanlökar”

I en ICO går investerarna in med kryptovaluta, som till exempel bitcoin eller ether, eller vanlig valuta i utbyte mot deltagande i ett framtida projekt. För sina pengar får investerarna en så kallad token som förhoppningsvis kan användas i projekten när eller om de färdigställs. 

För företag kan en ICO vara ett sätt att få in finansiering utan att omfattas av de regelverk som omgärdar vanliga riskkapitalinvesteringar samtidigt som flera myndigheter inklusive svenska Finansinspektionen varnat för riskerna. 

Läs mer: Experten om nya kryptoinvesteringar: “Nu är det vilda västern”

Trenden har varit glödhet under 2017 och enligt analysföretaget Novum Insights samlade ICO:er under årets första nio månader in tre gånger mer kapital än vad som investerades i liknande startupbolag på det traditionella viset. 

I fallet Plexcoin uppskattar SEC att flera tusen personer investerat uppemot 125 miljoner kronor i ICO:en sedan starten i augusti. Myndigheten har nu fryst både bolagets, grundarens samt grundarens partners tillgångar. 

Sedan fenomenet med ICO:er tog fart har flera omgärdats av problem. Ett exempel är projektet Dao, som förra året samlade in motsvarande 1,4 miljarder kronor i en av de första stora ICO:erna. 400 miljoner kronor stals dock av hackare som använde ett kryphål i systemet, enligt Financial Times.

Fakta: Det här är en ICO

Andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor. Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Fakta: Kryptovalutor

Bitcoin är ett exempel på en kryptovaluta. En sådan backas inte av någon centralbank utan är decentraliserad och skyddas av kryptografi. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera