Annons

Kryptobluff stängs ned: Lovade 13 gånger pengarna på en månad

Jay Clayton, chef för SEC.
Jay Clayton, chef för SEC. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT
Amerikanska myndigheter har satt stopp för en ICO som de menar är ett bedrägeri. Enligt myndigheterna marknadsfördes investeringen med en utlovad avkastning på mer än 1 300 procent på en månad. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska finansinspektionen SEC har satt stopp för en så kallad initial coin offering, ICO, och anmält bolaget Plexcorps grundare. Enligt SEC har Plexcorp lovat att en investering i Plexcoin ska ge en avkastning på 1 354 procent på mindre än 29 dagar. 

Anmälan är den första som SEC:s cyberenhet gör sedan den grundades i september. 

"Cyberenhetens första fall har alla kännetecken på att vara ett fullskaligt cyber-bedrägeri och är precis den typ av misskötsel som enheten kommer jaga. Vi agerade snabbt för att skydda investerarna från denna initial coin offerings falska löften", säger Robert Cohen, chef för SEC:s cyberenhet, i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Miljardrusning till nya kryptotrenden: ”Påminner om tulpanlökar”

I en ICO går investerarna in med kryptovaluta, som till exempel bitcoin eller ether, eller vanlig valuta i utbyte mot deltagande i ett framtida projekt. För sina pengar får investerarna en så kallad token som förhoppningsvis kan användas i projekten när eller om de färdigställs. 

För företag kan en ICO vara ett sätt att få in finansiering utan att omfattas av de regelverk som omgärdar vanliga riskkapitalinvesteringar samtidigt som flera myndigheter inklusive svenska Finansinspektionen varnat för riskerna. 

Läs mer: Experten om nya kryptoinvesteringar: “Nu är det vilda västern”

Trenden har varit glödhet under 2017 och enligt analysföretaget Novum Insights samlade ICO:er under årets första nio månader in tre gånger mer kapital än vad som investerades i liknande startupbolag på det traditionella viset. 

I fallet Plexcoin uppskattar SEC att flera tusen personer investerat uppemot 125 miljoner kronor i ICO:en sedan starten i augusti. Myndigheten har nu fryst både bolagets, grundarens samt grundarens partners tillgångar. 

Sedan fenomenet med ICO:er tog fart har flera omgärdats av problem. Ett exempel är projektet Dao, som förra året samlade in motsvarande 1,4 miljarder kronor i en av de första stora ICO:erna. 400 miljoner kronor stals dock av hackare som använde ett kryphål i systemet, enligt Financial Times.

Fakta: Det här är en ICO

Andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor. Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Fakta: Kryptovalutor

Bitcoin är ett exempel på en kryptovaluta. En sådan backas inte av någon centralbank utan är decentraliserad och skyddas av kryptografi. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies