Hoppa till innehållet

Kryptoentreprenören: Undvik det här när du investerar i en ICO

Allt fler lockas av att investera i nya blockchainbolag eller kryptovalutor genom ICO:er, men det finns en hel del bluffar och dåliga investeringar. Di Digital har pratat med blockchain-entreprenören Jens Frid om fällorna med ICO:er.

Jens Frid är rådgivare på cofound.it
Jens Frid är rådgivare på cofound.it

Många startupbolag inom blockchainteknik ser stora möjligheter att resa kapital och skapa engagemang genom att starta en egen så kallad initial coin offering, ICO. Under förra året tog blockchain-bolag in hela 34 miljarder kronor till via ICO:er, fem gånger mer än bolagen tog in från traditionella riskkapitalinvesterare, visar en rapport från GP Bullhound.

Personer investerar med förhoppningen om att den nya kryptovalutan ska bli lika värdefull som etablerade valutor som till exempel bitcoin, eller att bolaget bakom ICO:n ska bli lyckosamt. Men det finns en baksida.

Di Digital kunde nyligen avslöja att polisen sedan trenden tog sin början fått in hundratals anmälningar om bedrägerier i olika länder, där svenskar har investerat pengar i ICO:er som sedan försvunnit spårlöst. 

Läs mer: Polisen handfallna inför krypto-bluffarna: "Hundratals anmälningar"  

Eftersom ICO:er och kryotovalutor är en relativt ny företeelse för både konsumenter och investerare är det lätt att gå på nitar menar Jens Frid, rådgivare på cofound.it, en nystartad plattform som kopplar samman blockchainstartups, branschkunskap och investerare.

”Den här typen av investeringar är långt mycket mer komplexa än traditionella investeringar. Man har inte samma värderingsmetoder och det gör att man som investerare är mycket mer utsatt.”

Läs mer: Kryptoexperten varnar för bluff-ICO:er 

Cofound.it är delvis finansierad av en egen ICO och när ett projekt ansluter sig till plattformen så undersöker cofound.it och utvärderar dem innan de kopplas samman med investerare. Under andra halvan av 2017 gick bolaget igenom över 500 ICO:er och det finns tydliga indikationer på om en ICO är värd att investera i eller inte, det menar i alla fall Jens Frid.

”Det är rad olika parametrar som bör uppfyllas för att en ICO ska vara lämplig och framgångsrik. Bluffprojekt eller projekt som inte integrerar blockchain teknologin på ett rimligt sätt kompenserar ofta med skev marknadsföring för att dra till sig intresse och investerare. Om det låter för bra för att vara sant är det antagligen inte så bra”, säger han.

Jens Frid ser många likheter mellan populariteten kring ICO:er och dotcom-bubblan, som sprack i början av 2000-talet, där många förlorade enorma mängder pengar.

”De företag som kom upp då satt visserligen i ett regelverk som var ganska tydligt reglerat men kommunikationen mot investerarna var ganska likt det vi ser med ICO:er nu, att man lovar mer än man kan leverera”, säger han.

I och med det stora intresset för kryptovalutor och det värde de nu har, flockas kriminella som utnyttjar människor som vill göra snabba pengar. 

”Många projekt kommunicerar guld och gröna skogar, därför tror jag att polisanmälningarna kommer in nu. Det är extrem hög risk med den här typen av investeringar och det lägger stort ansvar på den som investerar. Regelverket runt ICO:er har inte varit helt tydligt och det har en del projekt utnyttjat”, säger Jens Frid.

Entreprenörens tips: Chanserna att ICO-projektet lyckas är goda om:

1. Personerna bakom det har teknikkunskap inom blockchain.

2. Industriexpertis finns från det område man vill in i.

3. Idén med projektet löser ett tydligt problem.

4. Rollerna och styrningen i nätverket är rimliga och tydligt definierade.

5. Projektet visar hänsyn till regelverket.

6. Man har stöd hos användare och supporters.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera