Annons

Kryptoexperternas varning: 80 procent av ICO:er är bluff

Claire Ingram Bogusz forskar kring kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm.
Claire Ingram Bogusz forskar kring kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm.
Marknaden för investeringar i nya kryptovalutor genom så kallade ICO:er håller på att mogna. Samtidigt fortsätter bedragare att lura investerare på mångmiljonbelopp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hypen kring kryptovalutor som bitcoin har lockat investerare att satsa stora pengar i de digitala valutornas vagga: Initial Coin Offerings eller ICO:er. 

ICO:er är en form av gräsrotsfinansiering som låter personer investera i nya kryptovalutor, i hopp om att dessa ska bli lika framgångsrika som de mer etablerade valutorna bitcoin och ethereum.

Men för privatpersoner finns det stora risker med den nya finansieringsformen. Redan i november gick Finansinspektionen ut med en varning för att investera i ICO:er.

”Den senaste tidens snabba ökning av såväl antalet ICO:er som värdet på dem kan locka till sig oseriösa aktörer. Dessa aktörer har inget intresse av ett fullfölja något projekt utan är bara ute efter allmänhetens pengar”, skriver FI i varningen.

80 procent av alla ICO:er är bedrägliga. Det är den största risken man tar som investerare.

Än så länge har inga svenska fall dykt upp, men ett välkänt exempel på en internationell ICO-bluff är amerikanska Plexcorps, som lovade 13 gånger pengarna på bara 29 dagar till den som investerade i deras kryptovaluta Plexcoin. Enligt den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, SEC, lyckades bolaget ta in motsvarande 125 miljoner kronor från tusentals investerare, innan en domstol i New York satte stopp för vad som visade sig vara en bluff.

Läs mer: Experten om nya kryptoinvesteringar: “Nu är det vilda västern” 

En studie nyligen framtagen av analysfirman Satis Group hävdar att 81 procent av alla ICO:er är bedrägerier. Av de resterande 19 procenten misslyckas 11 procent, medan bara 8 procent av bolagen genomförde en framgångsrik ICO och gick vidare till en börsnotering.

”Att det handlar om ett bedrägeri är den största risken man tar som privat investerare, men även med seriösa aktörer är risken stor då startups som finansierar sig genom ICO:er ofta står inför utmaningar som skalbarhet och tekniska svårigheter”, säger Claire Ingram Bogusz, som forskar om kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm.

Det är inte lika galet nu som tidigare. Värderingarna är inte lika höga och folk är mer försiktiga.

Ett annat problem är att det inte finns någon garanti för att det ska finnas en andrahandsmarknad för valutorna. För den som har tillgångar i kryptvalutor kan det innebära att det aldrig går att växla tillbaka dem till traditionella valutor så som kronor eller dollar.

”Det finns normalt inga krav på att den som lanserat en ny digital tillgång, eller någon annan, ska köpa tillbaka den digitala tillgången. Detta innebär att det kan vara svårt att sälja den digitala tillgången vidare”, skriver FI.

Samtidigt håller marknaden på att bli för stor för att ignorera. Förra året genererade ICO:erna motsvarande 47 miljarder kronor drivna av spekulativa investeringar, rapporterar Bloomberg. 

Flera försök har gjorts att reglera marknaden med totalförbud i Kina och Sydkorea och stora tillslag mot ICO:er i USA. Samtidigt har stora konsultfirmor som Deloitte, Pwc, EY och KPMG börjat inse att ICO:erna är en allt viktigare företeelse och råder klienter om investeringar, om än med stor försiktighet, skriver Bloomberg.

Risken kopplat till att investera i startups är någonting som vi ur ett socialt perspektiv inte vill reglera bort.

Även Claire Ingram Bogusz bedömer att marknaden nu börjar mogna.

”Det är inte lika galet nu som tidigare. Värderingarna är inte lika höga och folk är mer försiktiga. Samtidigt pågår en självreglerande process genom gemensamma plattformar som exempelvis cofound.it där ICO:ernas legitimitet granskas”, säger hon.

Men total trygghet för den som hoppas på att bli miljonär på nästa bitcoin är omöjligt, menar Claire Ingram Bogusz. Osäkerheten ligger i sakens natur.

”Risken kopplat till att investera i startups är någonting som vi ur ett socialt perspektiv inte vill reglera bort, men även bedrägerierna är svåra att komma åt på en global marknad. Jag tror att den bästa vägen framåt är denna självreglerande process där nätverken kring tekniken delar information om och granskar ICO:erna”, säger hon.

Läs mer: Twitters grundare: Bitcoin kommer att bli den nya dollarn 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer