Hoppa till innehållet

Kryptoexperternas varning: 80 procent av ICO:er är bluff

Marknaden för investeringar i nya kryptovalutor genom så kallade ICO:er håller på att mogna. Samtidigt fortsätter bedragare att lura investerare på mångmiljonbelopp.

Claire Ingram Bogusz forskar kring kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm.
Claire Ingram Bogusz forskar kring kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm.

Hypen kring kryptovalutor som bitcoin har lockat investerare att satsa stora pengar i de digitala valutornas vagga: Initial Coin Offerings eller ICO:er. 

ICO:er är en form av gräsrotsfinansiering som låter personer investera i nya kryptovalutor, i hopp om att dessa ska bli lika framgångsrika som de mer etablerade valutorna bitcoin och ethereum.

Men för privatpersoner finns det stora risker med den nya finansieringsformen. Redan i november gick Finansinspektionen ut med en varning för att investera i ICO:er.

”Den senaste tidens snabba ökning av såväl antalet ICO:er som värdet på dem kan locka till sig oseriösa aktörer. Dessa aktörer har inget intresse av ett fullfölja något projekt utan är bara ute efter allmänhetens pengar”, skriver FI i varningen.

Än så länge har inga svenska fall dykt upp, men ett välkänt exempel på en internationell ICO-bluff är amerikanska Plexcorps, som lovade 13 gånger pengarna på bara 29 dagar till den som investerade i deras kryptovaluta Plexcoin. Enligt den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, SEC, lyckades bolaget ta in motsvarande 125 miljoner kronor från tusentals investerare, innan en domstol i New York satte stopp för vad som visade sig vara en bluff.

Läs mer: Experten om nya kryptoinvesteringar: “Nu är det vilda västern” 

En studie nyligen framtagen av analysfirman Satis Group hävdar att 81 procent av alla ICO:er är bedrägerier. Av de resterande 19 procenten misslyckas 11 procent, medan bara 8 procent av bolagen genomförde en framgångsrik ICO och gick vidare till en börsnotering.

”Att det handlar om ett bedrägeri är den största risken man tar som privat investerare, men även med seriösa aktörer är risken stor då startups som finansierar sig genom ICO:er ofta står inför utmaningar som skalbarhet och tekniska svårigheter”, säger Claire Ingram Bogusz, som forskar om kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm.

Ett annat problem är att det inte finns någon garanti för att det ska finnas en andrahandsmarknad för valutorna. För den som har tillgångar i kryptvalutor kan det innebära att det aldrig går att växla tillbaka dem till traditionella valutor så som kronor eller dollar.

”Det finns normalt inga krav på att den som lanserat en ny digital tillgång, eller någon annan, ska köpa tillbaka den digitala tillgången. Detta innebär att det kan vara svårt att sälja den digitala tillgången vidare”, skriver FI.

Samtidigt håller marknaden på att bli för stor för att ignorera. Förra året genererade ICO:erna motsvarande 47 miljarder kronor drivna av spekulativa investeringar, rapporterar Bloomberg. 

Flera försök har gjorts att reglera marknaden med totalförbud i Kina och Sydkorea och stora tillslag mot ICO:er i USA. Samtidigt har stora konsultfirmor som Deloitte, Pwc, EY och KPMG börjat inse att ICO:erna är en allt viktigare företeelse och råder klienter om investeringar, om än med stor försiktighet, skriver Bloomberg.

Även Claire Ingram Bogusz bedömer att marknaden nu börjar mogna.

”Det är inte lika galet nu som tidigare. Värderingarna är inte lika höga och folk är mer försiktiga. Samtidigt pågår en självreglerande process genom gemensamma plattformar som exempelvis cofound.it där ICO:ernas legitimitet granskas”, säger hon.

Men total trygghet för den som hoppas på att bli miljonär på nästa bitcoin är omöjligt, menar Claire Ingram Bogusz. Osäkerheten ligger i sakens natur.

”Risken kopplat till att investera i startups är någonting som vi ur ett socialt perspektiv inte vill reglera bort, men även bedrägerierna är svåra att komma åt på en global marknad. Jag tror att den bästa vägen framåt är denna självreglerande process där nätverken kring tekniken delar information om och granskar ICO:erna”, säger hon.

Läs mer: Twitters grundare: Bitcoin kommer att bli den nya dollarn 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera