Annons

Kryptovalutor används som aktier – kritiker varnar för bubbla

Ether är en av kryptovalutorna som har ökat i popularitet den senaste tiden.
Ether är en av kryptovalutorna som har ökat i popularitet den senaste tiden.
Många miljarder strömmar in till kryptovalutor när hoppfulla investerare vill vara först på tåget. Bedömare talar om en bubbla och nu vill amerikanska finansinspektionen reglerera fenomenet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På bara några dagar i juli samlade blockkedjebolaget Tezos in motsvarande drygt 1,9 miljarder kronor från privata investerare.

Det hela skedde genom en så kallad ICO, eller 'initial coin offering'. Med det menas att andelar av framtida projekt i kryptovalutor säljs i utbyte mot vanliga valutor, eller mot andra kryptovalutor.

Den som deltar i en ICO får en sorts digitala polletter som förhoppningsvis får ett marknadsvärde i framtiden när projekten tar fart.

Tezos är störst hittills, men det finns många andra ICO:er som har samlat in stora summor, exempelvis Bancor som tog in motsvarande knappt 1,3 miljarder kronor i juni.

Namnet anspelar på 'initial public offering', alltså en vanlig börsnotering, där aktier erbjuds i utbyte mot kapital.

Det stora intresset gör att nya aktörer tar sig in på marknaden.

Nyligen stängde Jersey-bolaget Global Advisor, som tidigare har intresserat sig för kryptovalutan bitcoin, en fond som ska investera i ICO:er. Fonden uppges vara på 5 miljoner dollar, skriver tech.eu.

Men det finns också många som en intar en skeptisk hållning till ICO:er. Financial Times tycker att fenomenet för tankarna till dotcom-bubblan kring millennieskiftet.

Enligt tidningen fanns i mitten av juli över 900 aktiva krytopvalutor med ett sammanlagt marknadsvärde på omkring 675 miljarder kronor.

ICO:er har bland annat fått kritik för att marknaden är oreglerad och möjligheten att bli lurad är hög.

Förra året samlade projektet Dao in motsvarande 1,4 miljarder kronor i en av de första stora ICO:erna. 400 miljoner kronor stals dock av hackare som använde ett kryphål i systemet, skriver Financial Times.

Läs även: Stora stölder drabbar bitcoin-utmanaren

Nu har även den amerikanska finansinspektionen Securities and Exchange Commission börjat intressera sig för fenomenet, skriver Financial Times.

SEC varnar för att ICO:er rundar lagar därför att det som säljs är en sorts digitala polletter från "virtuella" företag. Enligt Financial Times vill SEC att utgivarna av polletterna ska registrera dessa hos myndigheterna, vilket antagligen skulle dämpa euforin på marknaden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer