Annons

Krys förlust: En kvarts miljard kronor

Johannes Schildt är Krys vd och medgrundare.
Johannes Schildt är Krys vd och medgrundare. Foto: Josefine Stenersen
Nätläkaren Krys förlust uppgick till en kvarts miljard i fjol. ”Det är pengar som vi investerar i svensk primärvård”, säger bolagets vd Johannes Schildt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fyra år efter starten har nätläkaren Kry genomfört över en miljon vårdmöten. Bolaget sysselsätter kring 600 kliniker och värderingen ligger över tre miljarder kronor.

Men vägen till lönsamhet är lång. Det vittnar fjolårets årsredovisning om. 

Under 2018 steg bolagets förluster med 240 procent till drygt 250 miljoner kronor. Omsättningen steg samtidigt med 135 procent till 234 miljoner kronor.

”Vi är nöjda med året som gått. Tillväxten är stark och vi fortsätter att växa i ungefär samma takt i år. Förlusterna är enligt plan”, säger bolagets vd Johannes Schildt när Di Digital besöker kontoret på Regeringsgatan.

Här sitter redan 250 av Krys 350 medarbetare. Men man håller redan på att växa ur sitt huvudkontor och ska snart byta lokaler.

Kry är knappast ensamma om att redovisa stora förluster. Som jämförelse redovisade branschkollegan Min Doktor en förlust på 329 Mkr för 2018. Det är tre gånger så högt som bolagets omsättning.

”Ingen har investerat så mycket i svensk primärvård som Kry och våra branschkollegor”, säger Krys 31-åriga vd och medgrundare.

Läs mer: Krys vd är en av Seriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 

När han startade bolaget 2015 var målet att göra vårdbesök mer tillgängliga. Det tycker han också Kry har lyckats med. 

”Vi har lyckats vända vården från otillgänglig till tillgänglig i Sverige”, säger Johannes Schildt.

Samtidigt pågår en snabb expansion utanför Sverige. Kry finns i Norge sedan ett par år. I september lanserades tjänsten även i Frankrike och i oktober i Storbritannien, då under varumärket Livi.

Man har öppnat kontor i Berlin och en lansering i Tyskland sker senare i år. Den tidiga testverksamheten i Spanien har dock avvecklats. 

”Vi satsar på de stora länderna i Europa som visat att de har en progressiv syn på digital vård”, säger vd:n.

Hans favoritland just nu är Storbritannien. 

”Deras offentliga sjukvårdssystem NHS har visat handlingskraft. De har som mål att alla britter ska ha tillgång till digital vård inom ett par år”, säger Johannes Schildt.

Just nu utvecklar Kry ett tredje ben, bortom sina digitala verktyg för patienter och vårdgivare. Det handlar om mjukvara riktad mot de organisationer som bekostar den offentliga vården.

”Det arbetet bedrivs främst i London, där vi anställt Juliet Bauer som produktchef. Hon var tidigare digital chef för hela NHS”, säger Krys vd.

Hemma i Sverige handlar satsningarna mycket om att nå ut både digitalt och med fysiska vårdcentraler. I december öppnade Kry en egen vårdcentral i Lund och i april förvärvades vårdcentralen Bergus Care.

”Vi ska öppna flera egna vårdcentraler under året”, säger Johannes Schildt.

I årsredovisningen lyfter Kry fram ”politiska beslut” som en av bolagets största risker.

Ett exempel på vad som kan hända kom i mitten av juni då det stod det klart att SKL sänker ersättningen för digitala vårdtjänster som Kry.

”Jag tycker det där är olyckligt. Om Sverige vill vara ledande inom digital vård så är det ett steg i fel riktning. Kry är Europas största digitala vårdbolag. Men detta gör oss mer benägna att investera utanför Sverige”, säger Johannes Schildt.

Han uppger att Kry starten har tagit in cirka 800 Mkr i riskkapital. I fjol tog man in knappt 550 Mkr och vid årets slut uppgick till Krys likvida medel till drygt 480 Mkr.

”Vi har inget stort kapitalbehov just nu. Men intresset från investerarhåll är starkt, så vi utesluter ingenting. Det öppnas upp många nya möjligheter i Europa just nu”, säger Krys vd.

Krys största delägare är grundarna och medarbetare, samt riskkapitalbolagen Creandum, Index Ventures, Project A Ventures och Accel.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer