Annons

Nätläkaren Kry coronarusar: ”Vi har nästan dubblat vår volym”

Krys vd Johannes Schildt.
Krys vd Johannes Schildt. Foto: Josefine Stenersen (Di).
Viruskrisen har blivit ett genombrott för Kry, som redan nu är Europas största nätläkare. Bolaget erbjuder nu sin plattform kostnadsfritt till läkare i olika länder – och planerar för en fortsatt geografisk expansion i år. ”Vi fortsätter gasa”, säger vd:n Johannes Schildt till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coronaviruset innebär utmaningar för de flesta bolag. Så även för Kry, som enligt flera beräkningar är Europas största nätläkare med verksamhet i Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. 

När pandemin tog fart tvingades bolagets 450 medarbetare börja arbeta hemifrån – samtidigt som trycket från patienterna sköt i höjden. 

”Det har varit en hektisk tid”, säger bolagets vd och medgrundare Johannes Schildt i en intervju med Di Digital.

Hur har krisen påverkat efterfrågan på era tjänster?

”Vi ser en ökad efterfrågan, inte bara på inte bara covid-19-syndrom. Vi har framför allt sett en ökning av vanliga primärvårdsärenden som lättare infektioner och mental hälsa. Folk förstår att det inte är så lämpligt att besöka den fysiska vården just nu. Det är ännu tydligare i övriga Europa där människor är ännu mer inlåsta”, säger vd:n.

Hur stor är den totala ökningen?

”Vi har nästan dubblat vår volym i Europa, om man jämför med början av året”, höftar Krys vd Johannes Schildt.

Efter intervjun återkommer Kry per mejl med några exempel:

Ökningen av läkarbesök hos Kry som helhet var 70 procent i mars jämfört med februari.

Kry hade tre gånger så många besök av personer i åldersgruppen 50+ i mars jämfört med februari.

 Kry erbjuder även psykologsamtal och där man sett en ökning med 30 procent sedan i januari.

Explosiv tillväxt är visserligen något Kry varit med om i flera år. Under 2019 uppgick det totala antalet digitala patientbesök till 1,16 miljoner i Sverige, en ökning med nästan 91 procent från året innan, enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Kry har ungefär halva den marknaden. Men viruskrisen ser alltså ut att göra tillväxtkurvorna ännu brantare – inte minst bland äldre användare. 

Som tur är har Kry råd att växa med marknaden, även om det innebär ökade kostnader på kort sikt. Bolaget tog in hela 1,5 miljarder kronor i riskkapital i början av året och har råd att agera offensivt. 

”Vi fortsätter gasa inom produktutveckling och dels internationell expansion. Vi är etablerade i fem länder i dag med internationella team, och vi ska etablera oss i fler länder under året”, säger Johannes Schildt, vars bolag går under varumärket Livi i övriga Europa. 

Läs mer: Krys förlust: En kvarts miljard kronor

När viruset tog fart i Sverige i mars tog Kry emot mängder med förfrågningar. Den officiella rekommendationen var då att rikta dessa till den nationella sjukvårdsupplysningen 1177 Vårdguiden, för att eventuellt bli hänvisad vidare till provtagning, men telefonköerna var ofta mycket långa.

För att underlätta byggde Kry snabbt en gratistjänst, symptomkollen, i sin app som hjälper patienter analysera sina symptom och slussar dem vidare efter behov. Den har använts av kring 42 000 personer sedan lanseringen den 16 mars.

Kry tog även fram en gratisversion av sin plattform, döpt till Care Connect, som nu öppnas upp stegvis i länder där nätläkaren ännu inte är verksamt, bland annat USA. Tanken är att låta läkare och vårdpersonal dra nytta av Krys teknik under krisen – och se vilka insikter det ger inför den framtida expansionen. 

”Care Connect används nu av 1 500 vårdanställda utanför Kry”, säger Johannes Schildt.

Han ser viruskrisen som ett bevis för att digital vård har ett starkt existensberättigande i samhället. Det är viktigt inte minst i Sverige, där många inom vården kritiserat nätläkare som Kry, Min Doktor och Doktor.se för att dränera offentliga medel utan att bidra med tillräcklig nytta.

Läs mer: Miljardmarknaden dubblas – så stor är kostnaden för skattebetalarna 

I höstas presenterade exempelvis regeringens utredare Göran Stiernstedt ett förslag om att nätläkarbolagen ska behöva erbjuda fysisk vård i samtliga regioner som de är aktiva i, antingen i egen regi eller genom kontrakterade underleverantörer. Regeringen har ännu inte tagit ställning till förslaget.

När frågan kommer upp vänder Johannes Schildt på steken och undrar om det är rimligt av regeringen att stänga ute vissa regioner. 

”Jag vet inte exakt hur de diskussionerna ligger till, men det vore ju synd om inte alla regioner i Sverige fick tillgång till digital vård”, säger han.

Debatten om Krys roll inom svensk vård lär fortsätta de kommande åren. Men viruskrisen sätter frågan om digitala vårdgivare i en annan dager, enligt Krys vd.

”Under många år har vi kämpat lite i motvind för att andra ska förstå att digital vård är något bra. Nu har vi plötsligt fått en situation under krisen där många vårdgivare är helt beroende av digitala lösningar för att kunna träffa sina patienter. Jag tror att det här kommer innebära en stor positiv förändring i synen på digital vård”, säger han. 

Johannes Schildt medverkar i det senaste avsnittet av Digitalpodden. Hör Krys vd berätta om tillväxten med egna ord:

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer