Annons

Krys investerare: Amazon är lösningen för vårdens digitalisering

Sonali De Rycker, partner på Accel, och Johannes Schildt, medgrundare och vd på Kry.
Sonali De Rycker, partner på Accel, och Johannes Schildt, medgrundare och vd på Kry. Foto: Amanda Lindgren
Digitaliseringen av vården har drivit in stora investeringar för med- och healthtechbolag. Förändringen har gått trögt och enligt Accel-toppen Sonali De Rycker är Amazon bolaget som skulle kunna skynda på processen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) Svenska healthtechbolaget Kry fortsätter sin resa ut i Europa. Bolaget lanserade sina tjänster i Frankrike i september under varumärket Livi och väntas ta sig an fler marknader inom närtid.

Att utrullningen av digitala vårdtjänster inte rullats ut tidigare i Europa, menar Johannes Schildt, medgrundare och vd på Kry, handlar om att det har funnits ett motstånd från makthavare.

”Vi ser ett stort skifte inom sjukvården i Europa. Man är mer öppen för digitalisering, det var man inte för tre år sedan. Konsumenterna är väldigt redo och har varit det under en längre tid. Även beslutsfattare har nu insett att man måste driva digitaliseringen”, sade han på en av scenerna på techfestivalen Slush i Helsingfors.

”När vi först lanserade i Sverige ville ingen betala för våra lösningar. Vi tryckte på och fick till förändring, så det gäller att bara gå in och slåss för det man tror på.”

Läs mer: Kry tar in en halv miljard – värderingen tripplas 

Krys expansion gjordes möjlig av ett rejält tillskott i kassan i juni när bolaget tog in strax över en halv miljard kronor. 

Bakom investeringen stod flera tidigare ägare som Creandum, Index Ventures och Accel. Den sistnämnda fanns också representerad på scenen i Helsingfors i form av Sonali De Rycker, partner på Accel.

”För att få till förändring måste konsumenterna säga ifrån och göra det högljutt”, sade hon.

Läs mer: Accel-toppen: ”Folk trodde att Avito-grundarna var ett skämt” 

Sonali De Rycker bjöd också på en spännande spaning när hon pekade ut ett av de största techbolagen som en spelare som skulle påskynda, den hittills relativt långsamma, digitaliseringen av vården.

”Vi pratar inte tillräckligt om detta. Men vår syn på saken är att vi behöver att en av de tre stora måste gå in aggressivt i sjukvården för att processen ska skyndas på. Jag tror att det kommer vara Jeff Bezos och Amazon”, sade hon.

Kommer digitaliseringen av vården bli en lång process?

”Jag hoppas inte det. Jag tror att det kommer krävas mycket kapital men vara drivet av konsumenterna. De måste skrika och skrika högt nog för att få till förändring. Frågan är vem som kommer erbjuda den långsiktiga finansiering och det är troligen Amazon.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies