Annons

KTH-bolaget Bofink vill optimera ditt bolån

Bofinks grundare Petter Aronsson och Joachim Ronneback Thomson. Foto: Press
Bofinks grundare Petter Aronsson och Joachim Ronneback Thomson. Foto: Press
Med algoritmer vill Bofink hjälpa svenskarna att välja rätt bindningstid och amorteringsgrad på sina bolån. "Vi gör en hälsokoll på livets största utgift", säger grundaren till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivare börjar göra ett avtryck på den svenska finansmarknaden. Di Digital har tidigare kunnat rapportera att aktörer som Sigma Stocks, Lysa, Opti och Primepilot har börjat förvalta svenskarnas pengar med hjälp av algoritmer.

Läs mer: Svenska robotrådgivare på väg ur startgroparna

Men gemensamt för dessa är att de ger råd för bland annat aktier och fonder.

”Det finns många robottjänster på tillgångssidan som till exempel hjälper dig att hitta den bästa fonden. Men vi har inte hittat några som gör det vi gör”, säger Joachim Ronneback Thomson som är medgrundare av och vd för Bofink (NTL), till Di Digital.

Idén bakom bolaget är att optimera bolån, alltså skulder, snarare än tillgångar. Algoritmen tog Joachim Ronneback Thomson och medgrundaren Petter Aronsson fram i ett kandidatexamenarbete på KTH.

Bolånet är för de allra flesta den största delen av privatekonomin

Kunden slår in sitt personnummer och anger sin riskaptit, varpå uppgifter kring lånets storlek, räntan och bankernas prognoser hämtas.

Informationen går igenom Bofinks algoritm varpå appen ger ett betyg på bolånet.

Joachim Ronneback Thomson, som tidigare har jobbat på bolånetjänsterna Compricer och Mitt Bolån, menar att Bofink går längre än dessa genom att inte bara låta kunden jämföra räntor från olika banker, utan även välja mellan fast och rörlig ränta, optimera amorteringsnivån och ge en bild av skuldsättningsgraden. 

Bofink har tagit in 1 miljon kronor i riskkapital från bland annat Thomas Eriksson, tidigare vd på investmentbanken Carnegie. Han är dessutom styrelseordförande i Bofink. Även Ann Grevelius, som är partner på GP Bullhound och har medgrundat robotrådgivaren Opti, deltog i investeringsrundan.

Bofinks webbplattform har idag omkring 1 000 kunder, enligt Joachim Ronneback Thomson. Men den ska släckas ned eftersom bolaget, som fram tills nyligen hette Loanwallet, precis har lanserat en app till IOS och har en Android-app på gång.

”Målet är att nå minst 20 000 användare i år. Vi gör en hälsokoll på livets största utgift. Bolånet är för de allra flesta den största delen av privatekonomin."

Läs även: Nu slåss robotarna om dina sparpengar – här är bolagen

Affärsmodellen just nu är att kunden kan byta bolån i appen varpå Bofink får en ersättning. Men tanken är att så småningom gå över till samarbeten med banker.

”Traditionellt görs ju valet av fast och rörlig ränta eller beslutet hur mycket man ska amortera på ett fysiskt möte. Bankerna söker efter en produkt som kan göra det digitalt. De kan spara pengar genom att minska på antalet möten.” 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer