Annons

Kunderna rusar till nya billiga bolån – miljarder i potten

Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus som har grundat Hypoteket, ett bolag som utmanar bankerna genom att erbjuda bolån direkt från en fond.
Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus som har grundat Hypoteket, ett bolag som utmanar bankerna genom att erbjuda bolån direkt från en fond. Foto: Jonas Eng
Avanza och mediejätten Schibsted satsar i smyg på en ny bolåneform med lägre räntor och har redan tagit in flera miljarder kronor till satsningen. ”Kundintresset har vida överträffat mina förväntningar”, säger Avanzas vd Rikard Josefsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska hushåll hade i slutet av förra året tecknat omkring 3 000 miljarder kronor i bolån, en marknad som helt och hållet domineras av den traditionella banksektorn.

Nu vill Avanza och Schibsted också ha en del av kakan. Deras respektive bolånetjänster  baserade på så kallade bolånefonder finansierade av pensions- och försäkringsjättar är på väg ut på marknaden.

Det är väldigt stora marginaler på bolån i dag. Det går att lägga sig lägre än storbankerna

I Nederländerna står den här sortens "bolånefonder" för omkring 10 procent av bolånemarknaden. Med inspiration därifrån har de båda svenska aktörerna Stabelo och Hypoteket i tysthet börjat erbjuda bolån enligt samma modell.

Läs även: Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna 

När Stabelo, ett startupbolag som ägs av Avanza till 20 procent, i slutet av förra året började erbjuda sina kunder att teckna intresseanmälningar hoppades man locka åtminstone 2 000 möjliga låntagare. 25 000 intresseanmälningar senare konstaterade Avanza att intresset var betydligt större än så.

“Det kommer att ta tid att bygga upp Stabelo, men kundintresset har vida överträffat mina förväntningar. Jag ser ingenting som tyder på att det inte kan bli lika stort som i Nederländerna”‚ säger Avanzas Rikard Josefson till Di Digital.

Den Schibsted-delägda låneförmedlaren Hypoteket har också de börjat låna ut pengar till utvalda kunder och intresset har varit stort även hos dem, konstaterar Carl Johan Nordquist, medgrundare av Hypoteket.

Trots att inget av bolagen har lanserat sin tjänst brett förvaltar de båda miljardbelopp som ska gå till bolån. Enligt en person med insyn uppgår Stabelos lånepott till cirka 10 miljarder kronor. Hypoteket, som fick tillstånd att utfärda bolånekrediter 2016, förvaltar flera miljarder kronor, uppger bolaget själva.

Avanzas Rikard Josefson tror att en lyckad bred lansering av låneformen, vilket ska äga rum under innevarande kvartal, kan öka potten betydligt.

Jag vet att Stabelo diskuteras flitigt hos storbankerna

”De kontakter i synnerhet Stabelo och till viss del jag själv har med pensionskapitalet visar att det finns väldigt mycket mer kapital som vill in än vad som har förbundit sig i dag”, säger han.

Både Stabelo och Hypoteket tar i nuläget en ränta på strax under 1,3 procent över tre månader. Det är åtminstone ett tjugotal punkter lägre än storbankernas lägsta snitträntor just nu.

”Det är väldigt stora marginaler på bolån i dag. Det går att lägga sig lägre än storbankerna”‚ säger Hypotekets Carl Johan Nordquist.

“Räntan kommer alltid ligga under andra bankers snittpriser”‚ säger Rikard Josefsson på Avanza.

Hur kommer det sig?

”Det enkla svaret är att Stabelo är billigare för att det är färre inblandade. Ett annat skäl är att processen är helt digital och från början byggd i ett modernt gränssnitt. Banker har en annan IT-struktur.”

Läs även: Rekordmarginaler bäddar för digitalt bolånekrig 

 Att bankernas kraftigt lönsamma bolåneaffär ska utmanas har länge förutspåtts. Hittills har utmanarna dock mest sysslat med kringtjänster. Få har faktiskt börjat ta marknadsandelar.

”Jag vet att Stabelo diskuteras flitigt hos storbankerna”, säger Rikard Josefson. 

Han tror inte att storbankerna i närtid planerar några motaktioner för att möta den nya konkurrensen. Trots det kan lanseringen påverka den breda bolånemarknaden.

”Vi får vara ödmjuka kring att du kan få en bättre ränta än Stabelos om du är en viktig kund hos storbankerna. Jag tror att storbankerna kommer att selektivt matcha Stabelos räntor för de kunder de verkligen inte vill tappa.” 

Läs mer: Storbanker viftar bort hotet om nya bolån
Foto:
Nya aktörer hotar storbankernas dominans på bolånemarknaden. Nordea och Swedbank avfärdar hotet – men SEB öppnar för en ny affär. “Det här är ett fenomen som vi följer nära”, säger Christoffer Malmer på SEB.

Fakta: Så funkar de nya bolånen

Stabelo och Hypoteket erbjuder fasta räntor på strax under 1,3 procent över tre månader.

Bolagen kräver att bostäderna belånas till mellan 60 och 65 procent. Det kan röra sig om bostäder som stigit i värde sedan den ursprungligen belånades eller nya bostäder där kontantinsatsen motsvarar minst 40 procent av värdet.

Fakta: Därför satsar fonderna på bolån 

En avgörande skillnad mellan Stabelos och Hypotekets lösningar jämfört med storbankernas är finansieringen.

Pengarna kommer från en för bolånemarknaden helt ny, och kapitalstark, källa: stora institutioner som till exempel pensions- och försäkringsbolag.

Den nya formen av bolån har uppstått eftersom stora fonder, som under de senaste årens lågränteläge knappt tjänat några pengar på bostadsobligationer, söker nya vägar till avkastning.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer