Annons

Kurskollaps i crowdfundingbolaget – emissionen i fara

Fundedbymes vd och medgrundare Daniel Daboczy
Fundedbymes vd och medgrundare Daniel Daboczy Foto: press/TT
Crowdfundingbolaget Fundedbyme gick under onsdagen ut med att man planerar att genomföra en nyemission. Nyheten har fått spararna att fly bolaget och aktien handlas redan under emissionskursen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I början av mars noterades crowdfundingplattformen Fundedbyme på handelsplatsen NGM. Riktpriset var enligt vd:n Daniel Daboczy 65 kronor per aktie viket skulle innebära ett börsvärde på 350 miljoner kronor. 

Men noteringen blev en rejäl flopp. Introduktionskursen sattes till 44 kronor och efter den första handelsdagen hade aktien fallit med 73 procent till 17,5 kronor. 

Läs mer: Grundaren försvarar värderingen efter kursraset: ”Jag kommer att köpa” 

Under onsdagen gick bolaget ut med att de planerar att genomföra en nyemission på 9,8 miljoner kronor. Enligt Fundedbyme ska pengarna användas till förvärv och geografisk expansion. Aktieägarna erbjuds att teckna en aktie och en köpoption (en unit) för 7,25 kronor. 

Problemet är att aktiekursen under torsdagen fallit med ytterligare nära 20 procent och nu ligger på 4,83 kronor. Det innebär att emissionserbjudandet är sämre för sparare än att köpa aktier direkt i bolaget. 

Vad ska ni göra åt att det nu saknas incitament att delta i emissionen?

”Vi får helt enkelt sitta still i båten några dagar och sen se om vi behöver fatta ett nytt beslut. Kommer vi nära avstämningsdagen och kursen inte är i paritet med erbjudandet då får vi titta på det då”, säger Daniel Daboczy. 

Under 2018 redovisade Fundedbyme ett resultat på -14,7 miljoner kronor efter engångsposter. Vid årsskiftet hade bolaget 6,7 miljoner kronor i kassan. Om förlusterna varit konstanta under 2019 skulle det innebära att Fundedbyme utan kapitaltillskott inom kort skulle kunna befinna sig i en ansträngd likviditetssituation.

Ni skriver om den här emissionen som offensiv

”Vi kallar den för en offensiv emission, absolut. Det har alla våra emissioner varit. En del i noteringsstrategin är att kunna göra mer strategiska affärer och vi tittar på förvärv.” 

Ska man tolka det som att det inte finns behov av kapitaltillskott för att driva nuvarande verksamhet?

”Alla engångskostnader som uppkommit i samband med noteringen kommer att försvinna vid en viss punkt, samtidigt som vi ökar intäkterna och minskar kostnaderna. Så vi kommer att nå break even så småningom. Det jag ser nu pekar åt det hållet”.

Emissionen är säkerställd med emissionsgarantier av ett konsortium av affärsänglar upp till 6 miljoner kronor motsvarande 60 procent av emissionsbeloppet. Kontant provision utgår enligt garantiavtalen om 10,0 procent på garanterat belopp. Det skulle sannolikt innebära en förlustaffär för garanterna givet att vilkoren inte uppdateras. 

”Jag har som avsikt att teckna också. Vi tackade nej till en bank för tre år sedan som ville köpa bolaget för fyra gånger nuvarande värde så jag ser värderingen som attraktiv”, säger Daniel Daboczy.

På nuvarande kurs värderas hela Fundedbyme till 35 miljoner kronor och har tappat 90 procent av bolagsvärdet på en dryg månad. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer