Hoppa till innehållet

Kursrekord för Spotify efter nytt avtal

Ett nytt licensavtal ska hjälpa Spotify att kapa kostnaderna för musiklicenser, vilket fått bolaget aktie att slå kursrekord. 

Spotify noterades på New York-börsen i början av april.
Spotify noterades på New York-börsen i början av april.Foto: Richard Drew

Musikstreamingjätten Spotify steg drygt 4 procent i torsdagens amerikanska handel och slutade dagen på 178:10 dollar, den högsta stängningskursen sedan aktien gjorde debut på New York Stock Exchange i början av april.

Aktien har därmed avancerat under 15 av de 17 senaste handelsdagarna, bland annat till följd av förra veckans inte helt okontroversiella besked att bolaget ska börja licensiera musik direkt från vissa artister och inte bara via de stora musikkoncernerna. Uppgifterna skakade om skivbolagsdirektörerna, men hyllades av marknaden, skriver Financial Times (FT) på fredagen.

"Spotifys agerande bryter rent tekniskt inte /…/ mot de kontrakt bolaget har med skivbranschen, som stipulerar att Spotify inte får köpa masterinspelninger eller konkurrera med dem på något avgörande sätt", skriver tidningen, som betonar att Spotify inte kommer att kontrollera några upphovsrätter eller sajna några artister på det sätt ett skivbolag gör.

Hittills har Spotify bara skrivit licensavtal med ett litet fåtal artister, färre än tio, och bara med mindre, oberoende aktörer, enligt FT.

Strategiskt är upplägget dock viktigt, då det bryter mot den nuvarande modellen att bara vara mellanhand mellan lyssnare och skivbolag. I dagsläget betalar Spotify tillbaka mer än tre fjärdedelar av sina intäkter från kunderna till skivbolagen, en ordning som fått vissa analytiker att ifrågasätta den långsiktiga hållbarheten i intäktsmodellen.

En sådan kritiker är Deutsche Bank, som i en analys tidigare i veckan inledde bevakning av Spotify med rekommendationen behåll och riktkursen 155 dollar.

"Vi är 'bullish' på musikindustrin, med har svårt med köpråden givet bristen på differentiering av innehåll och avsaknaden av transparens kring de långsiktiga marginalerna. Vi tror inte att Spotify är Netflix 2.0", skriver bankens analytiker.

Läs mer: Storbanken skeptisk till Spotify: "Är inget Netflix 2.0"

För att Deutsche ska våga satsa på en köprekommendation vill banken se en väsentligt större marknadsandel, diversifiering bort från de stora skivbolagen, en lägre värdering och just mer eget material av en typ konsumenterna uppskattar.

"Det här är en mjuk väg in. Direkta licensaffärer är ett sätt att börja slå sig in i marknaden och öka marginalerna. Jag tror inte att någon är chockad över att det händer, men de är chockade över att det sker så fort", säger Mark Mulligan, analytiker vid Midia Research, till Financial Times.

Som högst handlades Spotify till 180:02 dollar på torsdagen, den högsta noteringen hittills.

Direkt/Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera