Hoppa till innehållet

Kvarts miljard till AI-bolag – ska bygga hållbara städer

Startupbolaget Spacemaker tar in närmare en kvarts miljard kronor för att bygga hållbara städer med AI. Bakom finansieringen står bland annat riskkapitaljätten Northzone och Niklas Zennströms Atomico.

Från vänster: Niklas Zennström samt Spacemakers Carl Christensen, CTO och medgrundare, Håvard Haukeland, vd och medgrundare och Anders Kvåle, medgrundare och styrelseordförande.
Från vänster: Niklas Zennström samt Spacemakers Carl Christensen, CTO och medgrundare, Håvard Haukeland, vd och medgrundare och Anders Kvåle, medgrundare och styrelseordförande.

En AI-plattform för bostadsutvecklare och arkitekter som vill simulera byggandet av nya bostadsområden och smarta städer. Så beskriver sig det norska startupbolaget Spacemaker. Sedan lanseringen i fjol har man lockat till sig kunder som Skanska, Obos, AF Gruppen och NREP. 

Nu tar Spacemaker in 235 miljoner kronor (25 miljoner dollar) i en så kallad A-runda. Investeringsrundan leds av riskkapitalbolaget Northzone, kända som en av Spotifys första investerare, och Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. 

”2,5 miljarder fler människor kommer att bo i städer år 2050, så vi måste hitta smarta lösningar på bostadsfrågan”, säger Ben Blume på Atomico.

Han får medhåll från Michiel Kotting, partner på Northzone.

”Spacemakers plattform är ett kraftfullt verktyg i en icke-digitaliserad bransch, som skapar värde i hela planeringsprocessen för utvecklare, arkitekter, stadsplanerare och framtida boende. Det är ett perfekt exempel på hur AI förstärker kompetens, förbättrar effektivitet och hållbarhet”, säger han. 

Som del av investeringen tar både Ben Blume och Michiel Kotting plats i Spacemakers styrelse.

Med på tåget är även danska fastighetsutvecklaren NREP, nordiska fastighetsutvecklaren OBOS, den brittiska fonden Round Hill Ventures och norska investerare Construct Venture. 

Kapitalet ska stärka bolagets tekniska och kommersiella team. Spacemakers mål är att använda AI för att förbättra planering, beslutsfattande och samarbete bland alla parter i flerbostadsprojekt.

”Idag saknar bostadsutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare möjligheten att undersöka mer än ett fåtal alternativ när byggdesignen skall optimeras med hänsyn till allt från miljöaspekter och förordningar. Med Spacemaker kan bostadsutvecklare för första gången skapa, undersöka och optimera bland miljarder olika lösningar inom loppet av bara några timmar”, säger Håvard Haukeland, medgrundare och vd på Spacemaker.

Spacemaker menar att städer blir allt mer trångbodda, samtidigt som regleringarna på marknaden blir hårdare och kraven ökar på att använda tillgänglig mark på bästa sätt. Men trots det planeras de flesta bostadsområden för hand av bostadsutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare. Detta innebär att det är svårt att undersöka mer än 20–30 alternativ, och samtidigt optimera mellan ett stort antal variabler gällande miljö, design, regelverk och kostnadsfaktorer, skriver man.

Genom att pröva olika utföranden i ett tidigt skede, kan Spacemaker underlätta för bostadsutvecklare att hitta smartare lösningar som ökar nyttjad yta. Detta har flera fördelar: fler lägenheter förbättrar kostnadsmodellen för projektet, dessutom hjälper den tekniska lösningen att förbättra levnadsstandarden för dom framtida boende. enligt bolaget.

Spacemaker säger sig redan ha anställt ett team på uppemot 100 datautvecklare, matematiker, mjukvaruutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera