Annons

Kvarts miljard till AI-bolag – ska bygga hållbara städer

Från vänster: Niklas Zennström samt Spacemakers Carl Christensen, CTO och medgrundare, Håvard Haukeland, vd och medgrundare och Anders Kvåle, medgrundare och styrelseordförande.
Från vänster: Niklas Zennström samt Spacemakers Carl Christensen, CTO och medgrundare, Håvard Haukeland, vd och medgrundare och Anders Kvåle, medgrundare och styrelseordförande.
Startupbolaget Spacemaker tar in närmare en kvarts miljard kronor för att bygga hållbara städer med AI. Bakom finansieringen står bland annat riskkapitaljätten Northzone och Niklas Zennströms Atomico.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En AI-plattform för bostadsutvecklare och arkitekter som vill simulera byggandet av nya bostadsområden och smarta städer. Så beskriver sig det norska startupbolaget Spacemaker. Sedan lanseringen i fjol har man lockat till sig kunder som Skanska, Obos, AF Gruppen och NREP. 

Nu tar Spacemaker in 235 miljoner kronor (25 miljoner dollar) i en så kallad A-runda. Investeringsrundan leds av riskkapitalbolaget Northzone, kända som en av Spotifys första investerare, och Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico. 

”2,5 miljarder fler människor kommer att bo i städer år 2050, så vi måste hitta smarta lösningar på bostadsfrågan”, säger Ben Blume på Atomico.

Han får medhåll från Michiel Kotting, partner på Northzone.

”Spacemakers plattform är ett kraftfullt verktyg i en icke-digitaliserad bransch, som skapar värde i hela planeringsprocessen för utvecklare, arkitekter, stadsplanerare och framtida boende. Det är ett perfekt exempel på hur AI förstärker kompetens, förbättrar effektivitet och hållbarhet”, säger han. 

Som del av investeringen tar både Ben Blume och Michiel Kotting plats i Spacemakers styrelse.

Med på tåget är även danska fastighetsutvecklaren NREP, nordiska fastighetsutvecklaren OBOS, den brittiska fonden Round Hill Ventures och norska investerare Construct Venture. 

Kapitalet ska stärka bolagets tekniska och kommersiella team. Spacemakers mål är att använda AI för att förbättra planering, beslutsfattande och samarbete bland alla parter i flerbostadsprojekt.

”Idag saknar bostadsutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare möjligheten att undersöka mer än ett fåtal alternativ när byggdesignen skall optimeras med hänsyn till allt från miljöaspekter och förordningar. Med Spacemaker kan bostadsutvecklare för första gången skapa, undersöka och optimera bland miljarder olika lösningar inom loppet av bara några timmar”, säger Håvard Haukeland, medgrundare och vd på Spacemaker.

Spacemaker menar att städer blir allt mer trångbodda, samtidigt som regleringarna på marknaden blir hårdare och kraven ökar på att använda tillgänglig mark på bästa sätt. Men trots det planeras de flesta bostadsområden för hand av bostadsutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare. Detta innebär att det är svårt att undersöka mer än 20–30 alternativ, och samtidigt optimera mellan ett stort antal variabler gällande miljö, design, regelverk och kostnadsfaktorer, skriver man.

Genom att pröva olika utföranden i ett tidigt skede, kan Spacemaker underlätta för bostadsutvecklare att hitta smartare lösningar som ökar nyttjad yta. Detta har flera fördelar: fler lägenheter förbättrar kostnadsmodellen för projektet, dessutom hjälper den tekniska lösningen att förbättra levnadsstandarden för dom framtida boende. enligt bolaget.

Spacemaker säger sig redan ha anställt ett team på uppemot 100 datautvecklare, matematiker, mjukvaruutvecklare, arkitekter och samhällsplanerare. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer