Annons

Kvinna ihjälkörd av självkörande Uberbil

Foto: Eric Risberg
Taxitjänsten Uber stoppar alla sina tester av självkörande fordon efter att en kvinna blivit ihjälkörd av en av företagets Volvobilar i Tempe, Arizona.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är det första kända dödsfallet där en självkörande bil kört på en fotgängare, skriver The New York Times.

Uberbilen av modellen Volvo XC90 var i självkörande läge med chauffören sittande i förarsätet när kvinnan korsade vägen vid sidan om ett övergångsställe och blev påkörd, enligt polisen. Hon fördes till sjukhus där hon senare avled.

Dock ska den självkörande tekniken inte vara den bakomliggande orsaken till olyckan, uppger polisen som gått igenom videoupptagning från händelsen.

"Det är väldigt tydligt att det skulle ha varit svårt att undvika kollisionen oavsett läge, självkörande eller manuell. Detta eftersom hon klev rakt ut i körbanan från periferin", säger Sylvia Moir, polischef i Tempe till San Francisco Chronicle. 

Bilder från händelsen visar bilen med intryckt front och en trasig cykel bredvid. Olyckan inträffade under natten mellan söndag och måndag.

Läs mer: Uppgifter: Uber kan sälja sin mjukvara inom självkörning 

Volvo uppger att de inte har utvecklat den självkörande tekniken. Uber har samarbeten med flera biltillverkare om självkörande fordon.

Uber säger i ett uttalande att man "samarbetar fullt ut" med de lokala myndigheterna och att alla tester av självkörande bilar stoppas tillfälligt. Testerna sker i Tempe, Pittsburgh, San Francisco och Toronto i Kanada.

"Vi tänker på offrets familj samtidigt som vi arbetar med den lokala polisen för att förstå vad som hände", twittrar företagets vd Dara Khosrowshahi.

USA:s transportmyndighet kommer att utreda olyckan och skicka personal till Tempe, rapporterar Bloomberg.

( TT / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer