Annons

Kvinnliga grundare dominerar i Malmös startupprogram

Fast Track Malmös nya startupgrupp domineras för första gången av bolag med kvinnliga grundare.
Fast Track Malmös nya startupgrupp domineras för första gången av bolag med kvinnliga grundare.
Sju av åtta bolag som i vår antagits till startupacceleratorn Fast Track Malmö har kvinnliga grundare.  ”Vi tror att detta gör att vår investeringsfond kommer prestera bättre än andra”, säger Joel Larsson, medgrundare av Fast Track Malmö.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mincs startupaccelerator Fast Track Malmö har under de senaste åren tagit in nya bolag vid tre tillfällen. Bolagen får en plats i programmet under fyra månader och dessutom en investering på 500 000 kronor från den ängelfond, Fast Track Capital, som är knuten till acceleratorn. Hälften av bolagen som passerat acceleratorn har varit grundade av kvinnor, men i år har den siffran rusat. 

”Det var 550 bolag som ansökte och det såg bra ut gällande mångfalden. Sedan när urvalet väl var gjort landade andelen kvinnliga grundare ännu högre än vad det var i ansökningarna”, säger Joel Larsson. 

Sju av åtta bolag som antagits till Fast Track Malmö har minst en kvinnlig medgrundare i år och tre av dem har en kvinnlig vd. Vilka bolag som erbjuds en plats bestäms av en investerarjury som också är med och investerar i bolagen. 

”Det finns ingen kvotering i detta. Vi investerar i de bästa teamen och de bästa affärsidéerna”, säger Joel Larsson och tillägger:

”Vi tror att många av framtidens stora bolag kommer att byggas där det tidigare inte funnits så många grundare som hittat problemen. De stora möjligheterna finns inom underinvesterade områden och därför tror vi att detta gör att vår accelerator kommer att prestera bättre än andra”.

Läs mer: ”Fler kvinnliga grundare måste bli en icke-fråga”

I Sverige som helhet går knappt 1 procent av riskkapitalet till bolag med kvinnliga grundare, visar DI Digitals senaste granskning. Om utvecklingen i Malmö beror på aktivt arbete eller har skett organiskt är svårt att svara på. Däremot är det tydligt att frågan om mångfald i startupsektorn länge legat högt på agendan i Malmö. 

”Hela startupscenen i Malmö har arbetat för att göra den inkluderande. Det är många organisationer som har samma tänk, säger Joel Larsson. 

Privatinvesterarna i Fast Track Capital är till 30 procent kvinnor och acceleratorn är noga med att all kommunikation ska vara inkluderande. 

”När vi söker bolag ser vi till att vi når ut i kanaler som vanligtvis inte används, så att vi når ut så brett som möjligt”, säger Heidi Lindvall, ansvarig för acceleratorprogrammet på Fast Track Malmö.

Malmö är näst efter Stockholm den stad i Sverige som lockar mest riskkapital till unga tillväxtbolag. En stor del av världens mest välrenommerade riskkapitalbolag har de senaste åren investerat i Malmö. Att de mest lovande unga tillväxtbolagen i Malmö är startade av kvinnor är därför något som kan sätta ett avtryck på fördelningen av riskkapital i Sverige som helhet.

Läs mer: Skåne spränger miljardvallen 

Det här är bolagen som antagits till Fast Track Malmö:

Digitail

Mjukvarulösning för veterinärkliniker. 

Jolle

Finansiella transaktioner för små och medelstora bolag. 

Neurolabs

Mjukvara som optimerar inköp och kampanjer inom handel.

Grace.health

Fertilitetsapp för kvinnor i utvecklingsländer. 

Riteband

Marknadsplats för musikrättigheter.

Syrona 

Hemtester för gynekologisk hälsa.

Eversend

Plattform för valutatransaktioner.

Solfeg.io

Musikutbildningsprogram för skolan.

Läs också: Tunga namn investerar i kvinnohälsa 

Är du intresserad av fler nyheter om startups, tech, riskkapital och entreprenörskap med kvinnor i fokus. Prenumerera på vårt nyhetsbrev Female Founders, som skickas en gång i veckan! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer