Hoppa till innehållet

Helsingborgs DagbladSydsvenskan
I samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Kvinnliga grundare dominerar i Malmös startupprogram

Sju av åtta bolag som i vår antagits till startupacceleratorn Fast Track Malmö har kvinnliga grundare. 

”Vi tror att detta gör att vår investeringsfond kommer prestera bättre än andra”, säger Joel Larsson, medgrundare av Fast Track Malmö.

Fast Track Malmös nya startupgrupp domineras för första gången av bolag med kvinnliga grundare.
Fast Track Malmös nya startupgrupp domineras för första gången av bolag med kvinnliga grundare.

Mincs startupaccelerator Fast Track Malmö har under de senaste åren tagit in nya bolag vid tre tillfällen. Bolagen får en plats i programmet under fyra månader och dessutom en investering på 500 000 kronor från den ängelfond, Fast Track Capital, som är knuten till acceleratorn. Hälften av bolagen som passerat acceleratorn har varit grundade av kvinnor, men i år har den siffran rusat. 

”Det var 550 bolag som ansökte och det såg bra ut gällande mångfalden. Sedan när urvalet väl var gjort landade andelen kvinnliga grundare ännu högre än vad det var i ansökningarna”, säger Joel Larsson. 

Sju av åtta bolag som antagits till Fast Track Malmö har minst en kvinnlig medgrundare i år och tre av dem har en kvinnlig vd. Vilka bolag som erbjuds en plats bestäms av en investerarjury som också är med och investerar i bolagen. 

”Det finns ingen kvotering i detta. Vi investerar i de bästa teamen och de bästa affärsidéerna”, säger Joel Larsson och tillägger:

”Vi tror att många av framtidens stora bolag kommer att byggas där det tidigare inte funnits så många grundare som hittat problemen. De stora möjligheterna finns inom underinvesterade områden och därför tror vi att detta gör att vår accelerator kommer att prestera bättre än andra”.

Läs mer: ”Fler kvinnliga grundare måste bli en icke-fråga”

I Sverige som helhet går knappt 1 procent av riskkapitalet till bolag med kvinnliga grundare, visar DI Digitals senaste granskning. Om utvecklingen i Malmö beror på aktivt arbete eller har skett organiskt är svårt att svara på. Däremot är det tydligt att frågan om mångfald i startupsektorn länge legat högt på agendan i Malmö. 

”Hela startupscenen i Malmö har arbetat för att göra den inkluderande. Det är många organisationer som har samma tänk, säger Joel Larsson. 

Privatinvesterarna i Fast Track Capital är till 30 procent kvinnor och acceleratorn är noga med att all kommunikation ska vara inkluderande. 

”När vi söker bolag ser vi till att vi når ut i kanaler som vanligtvis inte används, så att vi når ut så brett som möjligt”, säger Heidi Lindvall, ansvarig för acceleratorprogrammet på Fast Track Malmö.

Malmö är näst efter Stockholm den stad i Sverige som lockar mest riskkapital till unga tillväxtbolag. En stor del av världens mest välrenommerade riskkapitalbolag har de senaste åren investerat i Malmö. Att de mest lovande unga tillväxtbolagen i Malmö är startade av kvinnor är därför något som kan sätta ett avtryck på fördelningen av riskkapital i Sverige som helhet.

Läs mer: Skåne spränger miljardvallen 

Det här är bolagen som antagits till Fast Track Malmö:

Digitail

Mjukvarulösning för veterinärkliniker. 

Jolle

Finansiella transaktioner för små och medelstora bolag. 

Neurolabs

Mjukvara som optimerar inköp och kampanjer inom handel.

Grace.health

Fertilitetsapp för kvinnor i utvecklingsländer. 

Riteband

Marknadsplats för musikrättigheter.

Syrona 

Hemtester för gynekologisk hälsa.

Eversend

Plattform för valutatransaktioner.

Solfeg.io

Musikutbildningsprogram för skolan.

Läs också: Tunga namn investerar i kvinnohälsa 

Är du intresserad av fler nyheter om startups, tech, riskkapital och entreprenörskap med kvinnor i fokus. Prenumerera på vårt nyhetsbrev Female Founders, som skickas en gång i veckan! 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera