Annons

Kvinnor äger knappt 1 procent av patenten i Sverige: ”En jämställdhetskatastrof”

Linda Waxin är generalsekreterare för tankesmedjan Ownershift.
Linda Waxin är generalsekreterare för tankesmedjan Ownershift. Foto: JOHANNES HELJE
Andelen kvinnor som äger patent i Sverige är försvinnande få. Detta visar en ny undersökning från tankesmedjan Ownershift, vars generalsekreterare Linda Waxin kallar fördelningen för en ”jämställdhetskatastrof”. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tankesmedjan Ownershift har i en ny rapport granskat patentfördelningen i Sverige, baserat på data från Patent- och registreringsverket, PRV. Den visar att knappt 1 procent av andelen aktiva patent i Sverige ägs av kvinnor. Därefter äger män drygt sex procent och företag runt 93 procent. 

”Förutom att det finns stora könsskillnader i ägande av patent är det intressant att den här typen av helhetsbild med hänsyn till nationella patent inte tidigare presenterats”, heter det i rapporten. 

Även när det gäller fördelningen bland de som faktiskt uppfunnit patenten är kvinnor starkt underrepresenterade, de utgör endast 6 procent. Andelen män uppgår däremot till 91 procent och resterande 3 procent beskrivs som obestämda eller okända. 

Rapporten belyser att det är skillnad mellan andelen registrerade uppfinnare och andelen patentinnehavare då det inte alltid är uppfinnaren som söker patent för uppfinningen – utan någon annan. Ofta är det företag som ansöker om patent, vilket även statistiken skvallrar om. 

Hur könsfördelningen ser ut inom de företag som äger patenten är svårt att svara på. Men enligt rapporten står kvinnor generellt sett för cirka 26 procent av andelen verkliga huvudmän registrerade i svenska bolag, med hänvisning till information från Bolagsverket. 

I ett uttalande från Ownershift förmedlar generalsekreterare Linda Waxin att tankesmedjan vill förändra samhällsstrukturer som begränsar kvinnors uppfinnande i Sverige och deras möjligheter att tjäna pengar på egna uppfinningar. 

”En av de viktigaste anledningarna till att vi driver frågan om kvinnors ägande är för att öka kvinnors möjlighet att forma våra samhällen. Att kvinnors uppfinningar i så oerhört låg utsträckning ägs av dem själva, och att kvinnors uppfinningar i så skrämmande låg utsträckning når hela vägen fram till PRV är inget mindre än en jämställdhetskatastrof för svensk innovation”, säger Linda Waxin.

Läs mer: Ny rapport: Mäns markägande mer än dubbelt så stort

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer