Annons

Kvinnoräknaren som ska skaka om nyhetsbranschen

Systemutvecklaren Olga Stern har tagit fram Genews.io
Systemutvecklaren Olga Stern har tagit fram Genews.io Foto: Malin Ekman
Just nu handlar två tredjedelar av artiklarna i Sveriges största tidningar om män. Systemvetaren Olga Stern har tagit fram ett verktyg som kan ändra på det. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Jag har lagt hela min semester på det här", säger Olga Stern, som till vardags arbetar på konsultfirman Valtech.

Den förstörda semestern började med ett Hackathon i april. Där tog Olga Stern fram en protyp för att räkna ut hur ofta kvinnor och män nämndes i nyhetstexter. Nu läser hon in alla texter som publiceras från ett 15-tal av Sveriges största nyhetssajter.

"Dels kollar jag på egennamn och skickar dem till en extern tjänst som avgör kön, dels har jag med ord som hon och han, eller syster och tjej som syftar till kvinnor eller män", säger Olga Stern. 

Resultaten syns på sajten Genews.io. I dag är den totala fördelningen att ungefär en tredjedel av artiklarna handlar om kvinnor och två tredjedelar handlar om män. En fördelning som hållit sig ganska lik de senaste två veckorna. 

"Det pratas mycket om att det inte är jämn könsfördelning i nyheterna men det har inte funnits några faktiska siffror på det. Tanken är att tidningar ska kunna arbeta med det här som ett verktyg så att de kan påverka hur det ser ut", säger hon. 

Ett par redaktioner har redan hört av sig och Olga Stern hoppas ha de första kunderna klara inom några dagar. 

"Det som är kul är att det är tidningarna som kontaktat mig. De kommer att kunna se sin egen statistik, historik och jämföra med hur det ser ut totalt. Tanken är att det ska vara superenkelt att använda".

Än så länge läser sajten bara in svenska tidningar, men planen är att bygga ut även till andra språk.

"Jag kommer att lägga till tidningar i takt med att jag får fler kunder. Som det är nu står jag själv för alla kringkostnader och det är rätt dyrt att ta in alla tidningar. Men jag har byggt allt så att man enkelt kan koppla på fler tidningar och språk. Ju större databasen blir desto fler jämförelser kommer man att kunna göra, som hur könsfördelningen i ekonominyheterna i Spanien skiljer sig från Grekland". 

Just nu jobbar Olga Stern med att ta fram en topplista över de tidningar som har jämnast könsfördelning i Sverige. 

"Det här ska vara pepp så jag vill bara ha en topplista, inte skämma ut de som ligger sist".

Just nu är Sveriges mest jämställda tidningar enligt Genews: Östgöta Correspondenten, Uppsala Nya Tidning och Expressen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies