Hoppa till innehållet

Kvinnoräknaren som ska skaka om nyhetsbranschen

Just nu handlar två tredjedelar av artiklarna i Sveriges största tidningar om män. Systemvetaren Olga Stern har tagit fram ett verktyg som kan ändra på det. 

Systemutvecklaren Olga Stern har tagit fram Genews.io
Systemutvecklaren Olga Stern har tagit fram Genews.ioFoto: Malin Ekman

"Jag har lagt hela min semester på det här", säger Olga Stern, som till vardags arbetar på konsultfirman Valtech.

Den förstörda semestern började med ett Hackathon i april. Där tog Olga Stern fram en protyp för att räkna ut hur ofta kvinnor och män nämndes i nyhetstexter. Nu läser hon in alla texter som publiceras från ett 15-tal av Sveriges största nyhetssajter.

"Dels kollar jag på egennamn och skickar dem till en extern tjänst som avgör kön, dels har jag med ord som hon och han, eller syster och tjej som syftar till kvinnor eller män", säger Olga Stern. 

Resultaten syns på sajten Genews.io. I dag är den totala fördelningen att ungefär en tredjedel av artiklarna handlar om kvinnor och två tredjedelar handlar om män. En fördelning som hållit sig ganska lik de senaste två veckorna. 

"Det pratas mycket om att det inte är jämn könsfördelning i nyheterna men det har inte funnits några faktiska siffror på det. Tanken är att tidningar ska kunna arbeta med det här som ett verktyg så att de kan påverka hur det ser ut", säger hon. 

Ett par redaktioner har redan hört av sig och Olga Stern hoppas ha de första kunderna klara inom några dagar. 

"Det som är kul är att det är tidningarna som kontaktat mig. De kommer att kunna se sin egen statistik, historik och jämföra med hur det ser ut totalt. Tanken är att det ska vara superenkelt att använda".

Än så länge läser sajten bara in svenska tidningar, men planen är att bygga ut även till andra språk.

"Jag kommer att lägga till tidningar i takt med att jag får fler kunder. Som det är nu står jag själv för alla kringkostnader och det är rätt dyrt att ta in alla tidningar. Men jag har byggt allt så att man enkelt kan koppla på fler tidningar och språk. Ju större databasen blir desto fler jämförelser kommer man att kunna göra, som hur könsfördelningen i ekonominyheterna i Spanien skiljer sig från Grekland". 

Just nu jobbar Olga Stern med att ta fram en topplista över de tidningar som har jämnast könsfördelning i Sverige. 

"Det här ska vara pepp så jag vill bara ha en topplista, inte skämma ut de som ligger sist".

Just nu är Sveriges mest jämställda tidningar enligt Genews: Östgöta Correspondenten, Uppsala Nya Tidning och Expressen. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera