Annons

L och M tar Klarnas parti i striden mot Bolunds lagförslag

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och finansmarknadsminister Per Bolund. Kollage.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och finansmarknadsminister Per Bolund. Kollage.
Klarna och flera tunga e-handlare är kritiska mot regeringens lagförslag kring betaltjänster. Nu får de understöd av L och M.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Regeringen, med finansmarknadsminister Per Bolund i spetsen, vill genom ett lagförslag att betalbolag ska sluta att i första hand erbjuda kredit som betalmedel till konsumenter på nätet.

Om det finns ett alternativ ska det visas först – med andra ord ska förvalet inte längre vara kreditköp. 

Det här lagförslaget har bland annat Klarna – Sveriges största e-handelsaktör – vänt sig mot. Bolaget har lyft fram sin avgiftsfria faktura som den betalmetod som ger starkast konsumentskydd – och kritiserat regeringen för att bedriva plakatpolitik.

Läs mer: Ministern slår tillbaka efter Klarnas attack: ”Märklig inställning”

I en debattartikel i Dagens industri i förra veckan kritiserade även flera tunga e-handelsföreträdare det nya lagförslaget.

Även Liberalerna och Moderaterna ställer sig nu skeptiska till delar av lagförslaget, skriver Breakit.

I följdmotioner till förslaget argumenterar partierna förvisso för att reglerna kring betaltjänster behöver skärpas men också att lagförslaget riskerar att slå för brett, skriver sajten.

Liberalerna vill att förslaget skrivs om med en tydligare åtskillnad kring olika krediter.

Moderaterna menar att fakturabetalningar kan ge ökat konsumentskydd jämfört med direktbetalningar eftersom varan då kan kontrolleras, men partiet kräver samtidigt ingen förändring i lagtexten.

De ser också en en annan risk: Att e-handlarna helt sonika tar bort möjligheten till andra betalningsmedel än kredit för att runda lagen.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer