Annons

Läckta dokument: Google kommer censurera i Kina

Sundar Pichai är vd för Google.
Sundar Pichai är vd för Google.
Precis som Google, fast utan sajter som det kinesiska kommunistpartiet inte gillar. Techjättens nya app kan vara klar redan om nio månader, visar dokument som sajten The Intercept tagit del av. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan 2010 finns inte Google i Kina, och internetanvändare i landet kan inte nå bolagets sökmotor då den blockerats av regimen. För åtta år sedan drog bolaget sig tillbaka från enpartistaten i protest mot den strikta internetcensuren som råder i landet, efter att ha haft en censurerad sökmotor anpassad till Kina sedan 2006.

Men nu kan det vara ändring på gång. Google ska nämligen vara sex till nio månader från att presentera en ny sökapp som plockar bort de resultat som den kinesiska regeringen inte vill att befolkningen ska kunna ta del av, avslöjar The Intercept som fått ta del av hemliga dokument i ärendet. 

Läs även: Facebook investerar tungt i Kina – trots statens förbud 

Projektet kallas "Dragonfly". Appen kommer att fungera på Android-telefoner, som 95 procent av den kinesiska befolkningen använder. Den kinesiska regimen kommer få sista ordet om huruvida appen kommer tillåtas. 

I Kina är det inte tillåtet att besöka hemsidor som behandlar mänskliga rättigheter, demokrati, religion eller specifika händelser så som massakern på Himmelska fridens torg eller få information om böcker såsom George Orwells 1984, skriver the Intercept vidare. Även åtkomsten till Facebook, Instagram och Twitter är blockerad i Kina. 

Enligt South China Morning Post ska en talesperson för Google ha avböjt att kommentera med hänvisning till att bolaget inte kommenterar framtida planer. Men bolaget la till att Google i dagsläget redan har sin översättningsapp och "Files Go" i Kina och har investerat i kinesiska företag. 

Google ligger på plus 1,8 procent i förhandeln kvart i två svensk tid på onsdagen. 

Läs även: Google lyfter på börsen efter att ha städat undan rekordboten 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer