Hoppa till innehållet

Laddbolaget i avtal med Vattenfall – utmanar Europas bensinmackar

Laddbolaget Charge Amps tecknar ett avtal med Vattenfall och söker 50 miljoner i kapital för en expansion i Europa. Bland delägarna finns redan OKQ8. ”Vår teknik utmanar bensinmackarna”, säger vd:n Pontus Frohde.

Startupbolaget Charge Amps startades 2012 av Fredrik Jonsson, en tekniker som ville bygga användarvänliga laddningskablar för elbilar. I dag har man kring 30 anställda i Sverige, och marknadsför sig i 28 länder. Bolaget tillverkar både hårdvara i form av laddboxar och mjukvara som optimerar laddningen. 

”Vår ambition är att bli en av Europas ledande aktörer för laddning av elbilar hemma och på kontoret”, säger vd:n Pontus Frohde.

Tillväxten imponerar. I fjol steg omsättningen med 47 procent till närmare 26 miljoner kronor.

”Vi tror att omsättningen fördubblas till cirka 50 miljoner kronor i år”, säger vd:n. 

Vår ambition är att bli en av Europas ledande aktörer för laddning av elbilar hemma och på kontoret.

Men lönsamheten låter vänta på sig. I fjol uppgick Charge Amps minusresultat till 17 Mkr.

”Men förlusterna minskar i år och nästa, och vi hoppas vara lönsamma 2021”, säger Pontus Frohde.

Just nu genomför Charge Amps en kapitalrunda i hopp om att ta in 50 Mkr i riskkapital innan årsskiftet. Pengarna ska täcka förlusterna, men även hjälpa bolaget nå ut på bredare front i Europa.

”Vi hoppas få in industriella spelare som varit med och gjort expansiva resor tidigare”, säger Pontus Frohde. 

Läs mer: Pontus Frohde tar över rodret på Charge Amps

Som tänkbara investerare pekar han ut självständiga riskkapitalbolag, men även storbolagens investeringsenheter, så kallad CVC, ”corporate venture capital”.

Som ett led i sin expansion har Charge Amps i veckan tecknat ett avtal med den statliga el-jätten Vattenfall. Samarbetet innebär att Charge Amps laddboxar erbjuds till Vattenfalls kunder i Sverige, Norge, England, Nederländerna och Tyskland.

”Det här rimmar med våra expansionsplaner. Det är i dessa länder som elbilsbeståndet är som störst”, säger Pontus Frohde.

Erbjudandet sorterar under en tjänst som Vattenfall kallar ”Incharge”, med lösningar som kombinerar hårdvara, tjänster och installation för både privatpersoner och företag. Genom att jobba med lokala energibolag, städer, kommuner och företag skapar Vattenfall ett internationellt laddnätverk för elbilsförare.

Två av Charge Amps nuvarande storägare är Skellefteå Kraft och OK Ekonomisk förening. Den sistnämnda delägaren är en av ägarna bakom bensinmackskedjan OKQ8.

Enligt Charge Amps riskerar bensinmackarna att bli en av förlorarna på elektrifieringen av biltrafiken. Studier i Norge, där elbilsmarknaden är relativt mogen, visar att 90 procent av all elbilsladdning där sker i hemmet eller på arbetet, uppger bolaget.

”Då blir det extra viktigt att produkten är användarvänlig och snygg, och där har Charge Amps en unik position”, säger Pontus Frohde.

Läs mer: Charge Amps är en av tio svenska startups som gör staden smartare

Han framhåller att bolagets laddprodukter formgivits av Joachim Nordwall, designer på den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg.

Inom en snar framtid kommer bilar även att användas för att lagra el.

Även Charge Amps mjukvara är anpassad för en tid då bensinmackar ger vika till förmån för laddning på jobbet och i hemmet. Den optimerar processen, så att bilarna laddas under de tider på dygnet då el är som billigast. Den ser även till att alla i ett visst område kan ladda samtidigt, även när tillgången på el är begränsad. 

”Smarta system blir viktigare i takt mer att allt fler företag erbjuder eldrivna tjänstebilar.  Inom en snar framtid kommer bilar även att användas för att lagra el. Man kör hem, parkerar och låter elen i bilen utnyttjas i hemmet på kvällen, då elen är som dyrast. Trenden kallas 'vehicle to grid', V2G”, säger Pontus Frohde.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera